Un parc și trei străzi importante. Toate se inaugurează în 15 mai

Un parc și trei străzi importante. Toate se inaugurează în 15 mai

Patru investiții importante derulate de Primăria Cluj-Napoca vor fi inaugurate vineri, 15 mai, în prima zi a relaxării restricțiilor impuse în perioada stării de urgență.

Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc.

”Ne-am ținut de cuvânt și obiectivele anunțate că vor fi gata pentru data de 15 mai vor fi terminate. Deci vineri strada Bună Ziua va fi finalizată, cu tot ce înseamnă marcaje și punerea ei în funcțiune. Prima stradă smart din România, strada Molnar Piuariu va fi dată în folosință tot vineri.

De asemenea, îi așteptăm începând cu ziua de vineri pe clujeni în Parcul Între Lacuri care va fi dat în folosință. E unul dintre cele mai moderne din România. După acest model vor mai fi modernizate și alte parcuri în Cluj-Napoca.

Al patrulea obiectiv care este gata este strada Regele Ferdinand, care face parte dintr-un ansamblu de obiective de investiții din zonă, deci este un obiectiv de etapă. Strada este gata din perspectiva carosabilului și a trotuarului.

Evident, mai sunt lucrări care trebuie corelate cu celelalte străzi din preajmă. Dar vineri Ferdinand va fi circulabilă și obiectivul intermediar stabilit pentru centrul Clujului este gata. Practic vineri patru proiecte importante din Cluj-Napoca vor fi finalizate, conform angajamentelor și promisiunilor noastre”, a spus primarul.

Boc a adăugat că finalizarea acestor investiții demonstrează cât este de importantă menținerea job-urilor. ”Locurile de muncă și investițiile sunt foarte importante. Nu putem avea resurse financiare fără activitate economică. De aceea vom insista să sprijinim activitatea economică prin ceea ce primăria poate face, emiterea de avize, avizarea de documentații.

În această perioadă am desfășurat foarte multe ședințe online tocmai pentru avizarea de proiecte, documentații, astfel încât orașul să își susțină activitatea economică. Nu vrem să trecem dintr-o criză în alta. Criza economică e la fel de periculoasă ca și cea de sănătate”.

Strada Bună Ziua a fost lărgită la trei benzi de circulație: o bandă de coborâre, dinspre Calea Turzii spre intersecția cu străzile Măceșului - Trifoiului și două la urcare. Prin proiect au fost amenajate și trotuarele, treceri de pietoni suprailuminate, piste de biciclete, au fost plantați 112 arbori și au amplasate stații de încărcare pentru mașini electrice și stații pentru taxiuri. Valoarea lucrărilor este de 20 de milioane de lei.

Strada Molnar Piuariu este prima arteră "smart" din România. Lucrările realizate de constructorul Diferit au durat cinci luni. Investiția de 1,3 milioane de euro, bani europeni, a vizat crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate. S-au plantat încă 48 de arbori pe lângă copacii existenți pe acest tronson. S-a instalat mobilier urban modern, ce permite încărcarea telefoanelor mobile sau tabletelor prin porturi USB, și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte două locuri fiecare. Strada are și un nou sistem de iluminat, inteligent, cu tehnologie led și un sistem de irigare cu senzori.

Parcul Între Lacuri are o suprafață totală de 9.450 mp, din care 5.957 mp suprafață verde. Au fost amenajate numeroase alei pietonale, au fost plantați 165 arbori, peste 400 m liniari de arbuști, gard viu și flori, au fost amenajate zone interactive și de joacă, zonă cu echipamente pentru fitness, toalete automate, stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice. Lucrările realizate de Eco Garden Construct au costat 11 milioane de lei.

Strada Ferdinand a fost modernizată, păstrând cele trei benzi actuale. Modificarea importantă este că pe o bandă, dinspre Bd. 21 Decembrie spre Piața Mihai Viteazul, vor putea circula numai mijloacele de transport în comun, iar în fața magazinului Central se va realiza o piațetă. Tot acolo se va păstra o stație cu refugiu pentru troleibuze și autobuze. Lucrările de modernizare fac parte din proiectul „Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană - Modernizarea străzilor R. Ferdinand, E. Zola, S. Piuariu, Tipografiei (tronson 1, respectiv 3) și a scuarului CEC" , de 15,3 milioane de lei, tot bani europeni.

Comenteaza