Verde inteligent. Clujul se pregătește să dea trei milioane de lei pe semafoare

Verde inteligent. Clujul se pregătește să dea trei milioane de lei pe semafoare

Luptă cu traficul intens la Cluj. Administrația locală investește în semafoare inteligente.

 

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), subordonată Primăriei Cluj-Napoca, a lansat o licitație importantă. Pune la bătaie peste trei milioane de lei pentru semafoare și alte echipamente necesare pentru dirijarea traficului rutier. Din 2016, RADP execută lucrări de întreținere, reparare, mentenanță, dezvoltare și modernizare a dispozitivului de semnalizare rutieră din municipiu.

Ideea este cam așa: în Cluj există în prezent 92 de intersecții semaforizate. 41 dintre semafoare sunt inteligente, conectate la o platformă Omnia, instalată pe un singur server; se află în zona centrală a orașului și au capacitatea de a comunica între ele și de a se autoregla.

Alte 51 de semafoare funcționează în mod local. Intenția primăriei este ca tot mai multe dintre cele 51 de semafoare independente să fie cuprinse în sistemul integrat din centrul orașului. 1,78 milioane de lei prevăzuți pentru această licitație sunt destinați echipamentelor de semaforizare noi.

Acordul-cadru vizează însă și posibilitatea cumpărării de piese de schimb pentru dirijarea de la distanță a semafoarelor (1,26 milioane de lei), în cazul în care se defectează echipamente din cele 41 de intersecții inteligente. Practic, RADP vrea să aibă un partener cu reacție rapidă, căruia să îi poată comanda echipamente atunci când are nevoie, în limita celor trei milioane de lei.

Obiectivele municipiului vizează o mai bună fluidizare a traficului și o mare mare siguranță:

  • Creșterea fluenței circulației, cu toate efectele pozitive care decurg din aceasta: creșterea vitezei medii de circulație, reducerea consumului de combustibil, reducerea emisiilor de noxe și de gaze cu efect de seră, reducerea poluării sonore
  • Creșterea atractivității și eficienței transportului public, prin creșterea vitezei de circulație, datorită acordării priorității pentru vehiculele de transport public în locațiile semaforizate și a monitorizării nerespectării regimului de circulație al benzilor dedicate pentru aceste vehicule (componenta de management al flotei de vehicule de transport public, componenta de impunere a respectării regimului de circulație pe benzile dedicate exclusiv transportului public)
  • Creșterea siguranței pentru toți participanții la trafic

Primăria a instalat de aproape 10 ani sistemul cunoscut ca undă verde, în zona centrală, numai că acesta nu face față traficului intens. Dacă sunteți implicat în trafic, ați jura că nici nu există. Următorul pas anunțat de administrația locală este instalarea de senzori în asfalt, care să comunice la rândul lor cu sistemul de semaforizare. Poate așa se va simți ceva.

Comenteaza