Vremuri noi pentru tradiţionala piaţă de vechituri. Se transformă radical FOTO

Vremuri noi pentru tradiţionala piaţă de vechituri. Se transformă radical  FOTO
15 hale moderne, cu utilităţi complete, organizate pe categorii în funcţie de produsele comercializate şi aproape 300 de locuri de parcare. Aşa arată proiectul modernizării pieţei de vechituri din Cluj-Napoca.

Vechea piaţă de vechituri din Cluj se află într-un moment de turnură: atât aspectul, cât şi utilitatea acesteia vor suferi modificări semnificative. Dacă acum, comercianţii sunt nevoiţi să îşi întindă cearceafuri pe jos pentru a vinde, iar în cazul în care vremea nu ţine cu ei zăpada şi noroiul le dau mari bătăi de cap, întreaga situaţie se va schimba. Conform proiectului de modernizare, noul obiectiv va dispune de 15 hale moderne, cu toate utilităţile necesare, iar taxele vor rămâne cele actuale. Ba mai mult, piaţa ar putea funcţiona atât sâmbăta, cât şi duminica.

Piaţa de vechituri este unul din obiectivele tradiţionale pentru clujeni: în fiecare sâmbătă, sute de comercianţi îşi întind marfa pe tarabe sau cearceafuri şi expun fel de fel de obiecte: de la haine şi încălţăminte, accesorii, mobilier, vase, articole electrocasnice, telefoane, piese de schimb, cărţi, lanterne, tablouri sau chiar alimente. Însă pentru vechiul Oser se pregătesc schimbări radicale.

Pe masa consilierilor locali ajunge în prima lună a anului 2015 un proiect îndrăzneţ care îşi propune transformarea vechiului Oser din Cluj. Asfel, aleşii locali vor vota joi pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiţii "Modernizare piaţă vechituri".

După ce a fost trecută pe lista proiectelor pentru 2015, prezentată de primarul Emil Boc la începutul lunii ianuarie, modernizarea Pieţei Oser trece spre următoarea etapă. În acest an, bugetul general al municipiului Cluj-Napoca este de 1.181.270.000 lei, adică aproximativ 268 de milioane de euro, iar o parte din aceşti bani vor merge spre modernizarea pieţei de vechituri. Imobilul pe care urmează să se ameneajeze ivestiţia se întinde pe o suprafaţă de 37005 mp, situată pe strada Bobâlnei, în proprietatea RADP Cluj-Napoca.

Conform acestui proiect, vor fi construite 15 hale în care comercianţii îşi vor putea expune marfa spre vânzare pe tarabe special utilizate. Prin documentaţie se propune efectuarea următoarelor lucrări: execuţia unor hale metalice demontabile acoperite, în care să se asigure un cadru de desfăşurare a activităţilor de comercializare a diferitor produse şi servicii de piaţă şi, în acelaşi timp, de protejare a vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, precum şi a mediului. Noile hale vor avea patru culoare de acces şi opt şiruri de mese pentru vânzători. Valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 4.379.761 lei.

Proiectul de modernizare ar trebui să ducă la eliminarea mai multor pobleme pe care atât administratorii pieţei, cât şi vizitatorii şi vânzătorii, le întâlnesc weekend de weekend. Cu toate acestea, obiectivul este unul intens vizitat: potrivit statisticilor RADP, cei mai puţini vizitatori înregistraţi la piaţa de vechituri au fost în număr de 4.000, iar cei mai mulţi 14.000.

"Ca şi deficienţe actuale ar fi aglomeraţia şi faptul că nu este niciun fel de parcare. Când se atinge cifra de 6.000-7.000 de oameni se blochează toate străzile din jur. Pe de altă parte, suprafaţa de expunere a celor care vând pe masă este foarte mică, iar cei care vând pe jos sunt foarte mulţi. De asemenea, carosabilul, terenul, este la ora actuală foarte puţin amenajat, iar în condiţiile în care plouă devine aproape impracticabil. Utilităţile nu se pot folosi decât deplasându-te în diferite zone, nefiind utilităţi precum curent sau apă pe întreaga suprafaţă, unde oameni să testeze aparatura electrocasnică, audio şi toate celelalte", menţionează Ion Pantelimon, directorul RADP Cluj.

Însă noul proiect, pare să acopere toate dificultăţile întâmpinate. Cele 15 hale vor fi dotate cu toate utilităţile necesare. De asemenea, directorul RADP menţionează faptul că cele aceste hale vor fi împărţite în secţii, după marfa vânzătorilor, iar astfel cumpărătorii vor putea accesa direct raioanele care îi interesează.

"Noua investiţie rezolvă problemele prin prisma prin care se vor crea aproape 300 de locuri de parcare. Pe de altă parte, întreaga activitate va deveni mult mai organizată, va permite mult mai multe persoane care să vândă, terenul va fi acoperit, vom amenaja alei, vom dota, de fapt, halele deschise cu utilităţi, inclusiv pe partea de comunicaţii, de wireless. Ne-am gândit să facem categorii, în funcţie de marfă: într-o hală să se expună haine, în alta electrocasnice, în alta beletristică şi aşa mai departe. Încercăm prin această amenajare să aducem şi o zonă specială pentru animalele de companie", explică directorul RADP.

Preţurile nu vor fi modificate: cei care vor intra la târg vor scoate din buzunar, la fel ca în momentul de faţă, o taxă de un leu de persoană, în timp ce comercianţii vor achita trei lei pe metrul pătrat. "Nu vom modifica preţurile, nu avem de gând aşa ceva. Ne bucurăm dacă asigurăm condiţii mai bune", spune Pantelimon.

Conform proiectului, lucrările ar trebui finalizate în termen de 8 luni de la demarare. Noile construcţii se vor executa pe fundaţii din beton armat, vor avea structură din metal, planşeul va fi realizat din dale de beton, acoperişul din tablă cutată şi luminatoarele din policarbonat.

Comenteaza