Lucrări de Bela Bartok, Ludwig van Beethoven şi Leo Weiner, la Filarmonica Cluj

Lucrări de Bela Bartok, Ludwig van Beethoven şi Leo Weiner, la Filarmonica Cluj
Orchestra Filarmonicii "Transilvania" va susţine un concert simfonic, sub bagheta dirijorului Horvath Jozsef. Pe scenă va urca şi pianistul Csiky Boldizsar, pentru interpretarea Concertului nr. 3 pentru pian şi orchestră, de Bela Bartok. Din programul serii fac parte şi lucrări ale compozitorilor Ludwig van Beethoven şi Leo Weiner.
">

József Horváth a studiat dirijat cor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima", cu Florentin Mihăescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. În anul 2001, a absolvit, în cadrul aceleiaşi instituţii, a doua specializare, dirijat orchestră, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.

După terminarea studiilor, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi de participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos şi George Prêtre.

Începând din luna octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 al Operei Naţionale Române din Cluj. Ca dirijor invitat a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Ploieşti, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Operele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid, Spania.

Este fondator şi Director Artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, prin care doreşte sa promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Pianistul Csíky Boldizsár a urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Sillo Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj, cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan la pian, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu maestrul Jandó Jenő, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt" din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania), cu profesorul Lev Naumov. Între anii 1993-1997, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Walter Krafft din München.

În 1998, participă, la recomandarea maestrului Dan Grigore, la cursul de vară de la Fontainbleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gaby Cassadeus, Philippe Bianconi şi Philliphe Entremont. Între 1987 şi 1992, student fiind, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. În 1994 a primit premiul Cella Delavrancea acordat de maestrul Dan Grigore. În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acordă titlul de solist permanent.

A susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări la radio şi televiziune. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului în concursuri internaţionale de pian, susţinând, de asemenea, cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate. Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Rusia, America şi Japonia. În România a cântat cu toate orchestrele din ţară. A colaborat cu dirijori de renume, dintre care îi amintim pe Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Ervin Aczel, Remus Georgescu, Horia Andreescu, Florentin Mihăescu, Gheorghe Victor Dumănescu, Peter Oschanitzky, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Păutza, Edvard Tschivzhel sau Zoltán Kocsis. A colaborat cu artişti consacraţi, precum Ştefan Ruha, Gaetano d'Espinoza, Diana Ligeti, Lászlo Fenyö, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Trio Moscova, Andreas Henkel etc.

Concertul va avea loc vineri, 22 mai, ora 19, la Colegiul Academic. Preţul unui bilet este de 20 lei şi 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. 

Comenteaza