Dirijorul Paul Mann închide stagiunea 2014-2015 a Filarmonicii Cluj

Dirijorul Paul Mann închide stagiunea 2014-2015 a Filarmonicii Cluj
"Concertul pentru tubă în fa minor", de Ralph Vaughan Williams, închide stagiunea 2014-2015 a Filarmonicii Cluj.

Orchestra simfonică va fi dirijată de maestrul Paul Mann, iar pe scena Colegiului Academic va urca și tânărul solist Alexandru Corlan. Din programul serii mai fac parte lucrări de Antonín Dvořák și Leonard Bernstein.

Dirijorul Paul Mann colaborează frecvent cu orchestre din Europa, Orientul Îndepărtat, Statele Unite şi Australia. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent, se numără Orchestre National de Lille, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell'Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoţia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia. Printre angajamentele sale viitoare, regăsim nume ca Orchestra Simfonică din Lucerna, Royal Philharmonic Orchestra, dar şi Orchestrele din Madrid, Bilbao, Sevilla sau Oviedo.

Anii de studenţie se leagă de Şcoala de Muzică Chetham, apoi Universitatea York, iar recunoaşterea meritelor sale artistice a venit o dată cu debutul ca pianist, ulterior ca maestru al baghetei. Astfel, în 1998, Mann a câştigat Concursul de dirijat Donatella Flick, o rampă de lansare spre succesul din anul următor, când a devenit dirijor asistent la London Symphony Orchestra. Primele aplauze în această calitate le-a cules în iunie 1999, acest succes atrăgând numeroase noi colaborări.

Până în 2008, Mann a fost dirijor principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca), unde activitatea sa a primit atât aprecierile muzicienilor, cât şi ale melomanilor. De asemenea, ca o extensie a activităţii sale de concert, artistul a realizat înregistrări de muzică daneză şi americană şi a imprimat câteva compoziţii aparţinând lui Jon Lord, regretatul membru al trupei Deep Purple.

Totodată, artistul este o prezenţă constantă pe scenele din SUA, unde dirijează orchestre de prestigiu precum cele din Colorado, Oregon, New Mexico şi conduce spectacole ale companiei New York City Ballet, fondată, în 1948, de către doi artişti celebri - coregraful George Balanchine şi scriitorul Lincoln Kirstein.

Printre proiectele speciale în care a fost implicat se numără Centenarul Duke Ellington la Barbican Centre şi concertul cu Wynton Marsalis, în compania ansamblului Lincoln Center Jazz Orchestra. Unul dintre cele mai remarcabile şi recunoscute succese a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formaţia rock Deep Purple, concretizată prin două concerte la Royal Albert Hall. De altfel, prezenţa dirijorului Paul Mann are o semnificaţie aparte pentru Filarmonica Transilvania, de care se leagă o frumoasă colaborare, care a avut ca rezultat un amplu turneu de concerte cu aceeaşi renumită formaţie şi Orchestra din Cluj.

Alexandru Corlan s-a născut la Baia Mare şi a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă, Cluj-Napoca, la secţia tubă. În 2004 începe studiile universitare la Academia de Muzică Gheorghe Dima, din acelaşi oraş, continuându-le, un an mai târziu la Royal Academy of Music din Londra.

Începând cu anul 1999, este distins cu multiple premii la Olimpiadele Naţionale de Muzică de la Baia Mare şi Bucureşti (Premiul I), la Concursul Mihail Jora, Bucureşti (Premiul II), la Concursul Naţional de Muzică şi Coregrafie, Târgu-Mureş (Premiul I), în 2014 obţinând Marele Premiu la Concursul Naţional pentru Instrumente de Alamă organizat de Fundaţia Constantin Silvestri.

În 2000 a colaborat, în calitate de solist, cu orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, Satu Mare, iar în anul 2004 a interpretat alături de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Cluj-Napoca. Un an mai târziu, a beneficiat de o bursă de vară la Chetham's School of Music din Manchester. De asemenea, a susţinut concerte camerale în cadrul Festivalului Medieval de la Sighişoara (2004) şi Festivalului Cluj-Modern (2005).

Între anii 2009-2012 este membru al Orchestrei Române de Tineret, alături de care participă la Festivalul International Young Euro Classic (ediţiile 2012 şi 2014) şi la Festivalul International George Enescu, susţinând şi diferite concerte transmise în direct la radio şi televiziune. În prezent, este angajat al Filarmonicii de Stat Transilvania şi doctorand al Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

Concertul simfonic va avea loc vineri, la ora 19:00, la Colegiul Academic. Un bilet costă 20 de lei preţ întreg şi 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Comenteaza