Concert simfonic sub bagheta dirijoarei Sarah Ioannides, la Filarmonica Cluj

Concert simfonic sub bagheta dirijoarei Sarah Ioannides, la Filarmonica Cluj
Sarah Ioannides va dirija primul concert din acest an al Filarmonicii din Cluj-Napoca. Pe scena Colegiului Academic va urca şi pianista de origine româno-nigeriană Rebeca Omordia, pentru a interpreta Concertul nr. 2 pentru pian, de Camille Saint-Saëns. Din programul serii mai fac parte Preludiu la după-amiaza unui faun, de Claude Debussy şi Pastorala de Beethoven.

Concertul va avea loc vineri, 15 ianuarie 2016, la ora 19. 

Născută în Australia, Sarah Ioannides a crescut în Marea Britanie. A fost violonistă în Orchestra Naţională de Tineret a Marii Britanii şi a studiat la Universitatea din Oxford, la Guildhall School of Music şi la Juilliard School of Music. A fost apoi bursieră a programului Fulbright, în cadrul căruia a studiat la Curtis Institute of Music în Philadelphia.

Considerată una dintre cele mai valoroase dirijoare ale generaţiei sale, Sarah Ioannides a fost recent numită director muzical al Tacoma Symphony Orchestra, sărbătorind în această stagiune şi zece ani de când ocupă aceeaşi poziţie la Spartanburg Philharmonic Orchestra. Descrisă de cotidianul New York Times ca o dirijoare cu „o putere şi autoritate incontestabile", Sarah Ioannides s-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre americane, ca Toledo Symphony, Rochester Philharmonic, Louisville Orchestra, Chautauqua Symphony, North Carolina Symphony, Charleston Symphony, New Haven Symphony, Brevard Music Festival, Annapolis Symphony şi New World Symphony. În afara Statelor Unite, a dirijat ansambluri ca Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Lyon, Gothenburg Symphony Orchestra, Orchestra Radio Flamandă, BBC Symphony Orchestra, London Sinfonietta, Orchestra Naţională a Columbiei, Daejeon Philharmonic, Wuttenbergisches Kammerorchester, Orchestra de Stat a Ciprului, Orchestra Municipală din Caracas, şi Orchestra de Tineret „Simón Bolívar". De asemenea, s-a aflat la pupitrul celebrelor Los Angeles Symphony Orchestra şi London Symphony Orchestra, colaborând cu Pierre Boulez şi Esa-Pekka Salonen.

Între 2002 şi 2004, Sarah Ioannides a fost dirijor asistent al Cincinnati Symphony Orchestra, condusă de Paavo Järvi, James Conlon şi Erich Kunzel, dar şi director muzical al Cincinnati Symphony Youth Orchestra. Între 2005 şi 2011, a fost director muzical al El Paso Symphony Orchestra.

Susţinătoare a creaţiei contemporane, dirijoarea a prezentat peste 35 de lucrări în premieră mondială. De asemenea, s-a remarcat şi pe tărâmul producţiei de operă, colaborând cu British Youth Opera, Philadelphia Opera Company sau Festivalul Spoleto.

În egală măsură, s-a orientat şi spre domeniul educaţiei muzicale, instruind studenţi de la instituţii ca Jacobs School of Music, Chicago College of Performing Arts, Brevard Music Center, Festivalurile din Verbier şi Évian, Conservatorul de Muzică din Cincinnati şi Orchestra Universităţii din Oxford.

Personalitate puternică de o mare forţă de exprimare, Rebeca Omordia s-a născut la Craiova in 1983, având mama româncă şi tatăl nigerian. Printre cele mai importante colaborări se numără cea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Weber, alături de care a concertat ca partner de muzică de cameră timp de trei ani şi care o caracteriză astfel: „Am lucrat cu o tânără pianistă excepţională numită Rebeca Omordia. Rebeca este pe jumatate româncă, pe jumătate nigeriană - câtă forţă rezultă din această combinaţie!... Rebeca are o tehnică ce nu cunoaşte limite, dar cel mai important, ea cântă cu o înţelegere şi o profunzime foarte rar întâlnite astăzi".

Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București (clasa Prof. Dr. Dana Borșan), Rebeca Omordia a urmat un Master Socrates Erasmus la Conservatorul din Birmingham, obținând în 2007 o bursă de studii pre-doctorale din cadrul aceleași universități. În 2010 a câștigat bursa ‘Ofenheim' pentru studii post-master oferită de Trinity College, Londra (clasa Prof. Mikhail Kazakevich).

Activitatea sa solistică s-a desfășurat în mari centre culturale din Europa și America. A concertat în săli renumite din Marea Britanie precum Wigmore Hall, Kings Place, St James Palace, Blackheath Halls și Steinway Hall din Londra, la Town Hall și Adrian Boult Hall din Birmingham, și Warwick Arts Centre. A susținut recitaluri în cadrul festivalurilor "New Generation Arts Festival", Birmingham 2007, "Intercultural Music Festival" din St Louis, America (2013), Barnes Music Festival (2014), Bradfield Festival (2015). A cântat în numeroase transmisiuni directe ale BBC Radio 3.

Pianista Rebeca Omordia face o frumoasă carieră internațională punctată cu semnificative reușite în competiții de renume dintre care : 2005 - Semifinalistă la Concursul Internațional "George Enescu", București; 2009 - Premiul "Renna Kellaway Piano Recital", Birmingham, Anglia și Premiul I la Concursul "Delius", Birmingham, Anglia; 2010 - Premiul III la Concursul Internațional "Béla Bartók", Szeged, Ungaria.

Marele premiu ‘Delius Prize ', câștigat în 2009 la Birmingham Conservatoire, a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partner de muzică de cameră timp de trei ani în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în fața primului ministru Marii Britanii la 10 Downing Street, la Highgrove pentru organizația prințului de Wales "Princes' Trust" și în săli de concert renumite precum "Wigmore Hall" și "Kings Place" din Londra, "Lincoln Performing Arts Centre", "Glemham Hall", "Hawthorne Theatre", "St Martin în the Fields London", "Guildhal Portsmouth", "City Museum and Arts Gallery Plymouth" și în festivalurile "William Alwyn Festival, Southwald" și "Barnes Music Festival London".
Rebeca Omordia a susținut numeroase recitaluri solo în Marea Britanie organizate de British Music Society și de John Ireland Trust, organizații menite să promoveze creația compozitorilor britanici, în special a compozitorului John Ireland (1876-1962), cel mai important compozitor englez care a scris pentru pian. În 2015, Rebeca a susținut un turneu în Marea Britanie ‘Piano Music by John Ireland' care a inclus recitaluri solo - la Cheltenham Town Hall, St Olaves, London, St Martin în the Fields , și o transmisiune directă la BBC Radio 3; recitaluri de muzică de cameră cu violoncelistul român Răzvan Suma, solist al orchestrei naționale Radio - la St James's Piccadilly și la festivalul ‘Craiova Muzicala' , și ‘Legend' pentru pian și orchestră cu Ealing Symphony Orchestră .

Rebeca este o promotoare activă a muzicii clasice nigeriene. În 2013, a interpretat piese ale unor compozitori nigerieni în cadrul Festivalului de Muzică Africană și Afro-Americană din St. Louis, SUA. De asemena, a fost invitată să cânte în fața personalităților oficiale a 80 țări africane la a 50-a aniversare a organizației Uniunii Africane (African Union) la Londra.
În 2013 Rebeca Omordia a transcris pentru violoncel și harpă "Seal Lullaby", lucrare a cunoscutului compozitor american Eric Withacre care a fost înregistrată pentru Deutsche Gramophone de către violoncelistul Julian Lloyd Webber împreună cu harpista prinţului de Wales, Catrin Finch.

A concertat cu numeroase orchestre din România sub bagheta unor dirijori importanţi precum Sabin Păutza, Valentin Doni, Radu Popa, Ervin Acel, Dorin Frandeş, Modest Cichirdan şi alţii.

Un bilet la spectacol costă 20 de lei, preţ întreg, şi 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. 

Comenteaza