Concert simfonic, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, la Filarmonica Cluj

Concert simfonic, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, la Filarmonica Cluj
Filarmonica de Stat „Transilvania” îi invită pe clujeni vineri, 4 martie 2016, la concertul simfonic dirijat de Tiberiu Soare. Pe scena Colegiului Academic va urca şi solistul Giacomo Bigoni (chitară), care va interpreta Concierto de Aranjuez pentru chitară, de Joaquín Rodrigo. Din programul serii fac parte şi Marea, de Debussy şi Alborada del gracioso de Maurice Ravel.

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat, la clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală - tubă - la clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate - secţia dirijat orchestră, cu Horia Andreescu şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine.

Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania şi Elveţia. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard şi Teodora Gheorghiu.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei româneşti a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană „Profil", al cărui dirijor este de la înfiinţarea acestuia în 2002. Cu acelaşi ansamblu şi-a făcut debutul în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu" (ediţia 2005) şi a realizat 2 CD-uri cu muzică contemporană românească.

Repertoriul său este vast și divers, cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice, spectacolele de operă și concertele dirijate de Tiberiu Soare fiind primite cu mult entuziasm de critica de specialitate și public deopotrivă. Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un neobosit promotor al muzicii contemporane, dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și străini, în anul 2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006, Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret. Totodată, în anul 2011, Tiberiu Soare a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreţi din România, în urma premierei unei noi montări a operei Oedipe de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu".

Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituţii de cultură din ţară, efectuând turnee de concerte și în Elveţia, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Germania, China, Israel. Alături de Orchestra Naţională Radio, Tiberiu Soare a participat la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) și a fost invitatul unor importante festivaluri, ca Varna Summer Fest (2011), Shanghai Spring International Music Festival, Balchik Classic Days (2013) şi World Summit on Media for Children - Kuala Lumpur, Malaezia (2014).

În 2013 şi 2014, soprana Angela Gheorghiu, dirijorul Tiberiu Soare și Orchestra Naţională Radio au lansat două albume ce cuprind colinde românești şi internaţionale, cu Mediapro Music. Alte apariţii discografice recente cu Orchestra Naţională Radio (Editura Casa Radio) sunt Simfonia a II-a de Enescu (2014) şi Simfonia Manfred de Ceaikovski (2015).

Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti (2007-2012) şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio (2012-2015), a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga. și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus).

Născut în 1991 la Reggio Emilia, în nordul Italiei, Giacomo Bigoni a început studiul chitarei la vârsta de 8 ani, la Institutul Muzical „Achille Peri" din oraşul natal, conservator în care şi-a obţinut apoi diplomele de licenţă şi masterat. În 2012 a plecat la Londra, unde a obţinut Diploma de Artist Interpretativ la Royal College of Music, unde a studiat cu Carlos Bonell şi Gary Ryan. Ulterior a studiat la Guildhall School of Music and Drama, sub îndrumarea profesorilor Robert Brightmore şi David Miller şi susţinut financiar de Leverhulme Arts Trust. De asemenea, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de artişti ca Alirio Diaz, Roland Dyens, Vladimir Mikulka, Michael Lewin, Flavio Cucchi, Francesco Biraghi, Carlos Bonell, Olivier Pelmoine şi Graham Anthony Devine.

În palmaresul chitaristului se regăsesc cele mai importante premii la competiţii internaţionale de profil: Premiul I la Concursul „Antonio Salieri" (2014), la Concursul din Città di Treviso (2013), Premiul I la Concursul Internaţional „Luigi Zanuccoli" (2006, 2007 şi 2009), Premiul II la Festivalul de Chitară „Arte a 6 Corde" (2009), la Concursul „Suoni Nuovi" şi Premiul III la Competiţia din Città di Celano.

Activitatea lui Giacomo se divide în interesul său pentru repertoriul solo (concentrat, în special, pe muzica secolului XX), cel cameral şi orchestral, pentru aranjamente, dar şi pentru predare. A fondat mai multe proiecte de muzică de cameră, ca „Exhibition Duo" cu violonistul Francesco Ionaşcu, „Speaking Wood" cu harpista Carlotta Gambarelli, „Duo Bigoni Horvath" cu violonistul Tiberiu Anton Horvath şi „COR... DAnzando" cu Carlotta Gambarelli şi dansatoarea şi coregrafa contemporană Eleonora Violini.

Giacomo Bigoni a susţinut concerte în Italia, Marea Britanie, Spania şi România. În 2014, şi-a lansat primul album solo, Take Time, la casa de discuri Discoland Records din Marea Britanie, care include lucrări de Albéniz, Castelnuovo-Tedesco, de Falla, Di Salvo, Piazzola şi Walton.

Conertul simfonic va avea loc la Colegiul Academic din Cluj-Napoca, începând cu ora 19.00, iar biletul de intrare costă 20 de lei.

Comenteaza