Concert Simfonic sub bagheta dirijorului David Giménez, la Filarmonica din Cluj

Concert Simfonic sub bagheta dirijorului David Giménez, la Filarmonica din Cluj
Filarmonica de Stat „Transilvania” îi invită pe clujeni vineri, 15 aprilie 2016, la concertul simfonic dirijat de David Giménez. Pe scena Colegiului Academic va urca şi solistul Ştefan Tarara (vioară), care va interpreta Concertul pentru vioară de Ceaikovski. Din programul serii fac parte şi Poloneza din opera Evgheni Oneghin, de Ceaikovski şi Simfonia nr. 1 în Re major, de Gustav Mahler.

Născut la Barcelona, David Giménez a studiat pianul şi compoziţia la Conservatori Superior de Música del Liceu, specializându-se ulterior în dirijat la Hochschule für Musik din Viena, cu Karl Österreicher, şi la Royal Academy of Music din Londra, cu Sir Colin Davis.

De la debutul său din 1994, cu Orchestra NDR din Hanovra, dirijorul a fost invitat la pupitrul celor mai importante orchestre, în săli ca Royal Albert Hall din Londra, Berlin Philharmonie, Salle Pleyel din Paris, Konzerthaus din Viena, Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall şi Avery Fisher Hall din New York. A dirijat orchestre ca Filarmonica din Viena, London Symphony, Philharmonia, Münchner Philharmoniker, Orchestre de Paris, Filarmonica della Scala. În prezent este Dirijor Invitat Principal al Filarmonicii „George Enescu" şi Dirijor Laureat al al Orquestra Simfònica del Vallès din Barcelona.

Opera este o parte importantă din activitatea lui David Giménez, dirijând un repertoriu amplu pe scenele de la Teatro alla Scala, Staatsoper din Viena, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Opera din Zürich, Deutsche Oper din Berlin, Théâtre du Champs-Elysées, Opera din Washington, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Teatro Real din Madrid sau Opera House din Sydney. Dovedind o excepţională înţelegere a vocii, David Giménez colaborează cu cântăreţi precum José Carreras, Plácido Domingo, Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Roberto Alagna, Angela Gheorghiu şi Bryn Terfel.

Recent, dirijorul a colaborat cu Münchner Symphoniker, Orchestra Bruckner din Linz, Orchestra Volksoper din Viena, Orchestra Naţională a Cehiei, Filarmonica din Seoul, Filarmonica din Tokyo, Orchestra Operei Naţionale Chineze. În ţara natală, Giménez a dirijat ansambluri ca Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonica Regală şi Orchestra Simfonică din Bilbao. A deschis stagiunea 2014/2015 la Opera din Barcelona, cu o serie de concerte organizate ca tribut lui Verdi; apoi, a fost directorul muzical al noii opere El Juez de Christian Kolonovits, care a avut premiera mondială la Bilbao şi cu care David Giménez a debutat la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. De asemenea, a realizat turnee în Europa, Asia şi America de Sud, în compania soliştilor José Carreras, Plácido Domingo şi Diana Damrau.

În această stagiune, dirijorul colaborează cu Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra Simfonică din Aalborg, Filarmonica din Sofia, Orchestra Simfonică de Stat din Moscova. Un punct important îl reprezintă debutul de la Theater an der Wien, cu El Juez.

David Giménez a înregistrat pentru casele de discuri Decca, BMG Classics, Koch-Schwann, Erato şi Discmedi.

Născut în 1986 la Heidelberg, într-o familie de muzicieni, Ştefan Tarara şi-a făcut debutul pe scenă la vârsta de patru ani. A studiat la Heidelberg, specializându-se apoi la Universitatea de Arte din Zürich, la clasa lui Zakhar Bron. Datorită succeselor sale, Ştefan a fost numit Muzicianul Anului în 2008 şi 2010 de revista germană Neue Musikzeitung.

În palmaresul violonistului, se regăsesc cele mai importante premii la competiţii de profil: Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Boris Goldstein" (Elveţia, 2015), Premiul I la Concursul „Rodolfo Lipizer" (Italia, 2011), Premiul I la Concursul „Henryk Wieniawski and Karol Lipinski" (Polonia, 2005), Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de virtuozitate la Concursul „Henri Marteau" (Germania, 2005), Premiul II la Concursul din cadrul Festivalului „Primăvara Pragheză" (2010), Premiul II la Concursul „Tibor Varga" (Elveţia, 2008).

Printre orchestrele cu care a colaborat, se regăsesc Orchestra Radio SWR, Orchestra Radio din München, Orchestra Simfonică RTV din Ljubljana, Orchestra de Cameră din Israel, Orchestra RTV din Praga, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Orchestra de Cameră din Stuttgart şi Orchestra Simfonică Naţională a Chinei.

Experienţa artistică a lui Ştefan s-a îmbogăţit considerabil prin colaborarea cu artişti ca Zubin Mehta, David Zinman, Krzystof Penderecki, Yair Kless, Yfrah Neaman şi Reinhard Goebel. În proiecte de muzică de cameră i-a avut ca parteneri, printre alţii, pe Hariolf Schlichtig, Antoine Tamestit, Kalle Randalu, Martin Ostertag şi David Geringas.

Ştefan Tarara a cântat în săli celebre precum Philharmonie Berlin, Tonhalle Zürich, Salle Pleyel, Liederhalle Stuttgart, Frauenkirche Dresden şi Muzeul de Artă din Tel Aviv. A fost invitat în cadrul festivalurilor de la Schleswig-Holstein, Salzburg, Verbier, Praga, Leipzig şi Heidelberg.

Asistent al profesorului Zakhar Bron la Interlaken, Ştefan se concentrează şi pe activitatea didactică, susţinând frecvent cursuri de măiestrie în Germania, Polonia şi Elveţia. Între 2010 şi 2015 a fost prim concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din München, în prezent fiind solist şi concertmaestru al Hulencourt Soloists Chamber Orchestra. Cântă pe o vioară Nicolò Gagliano, oferită de Deutsche Stiftung Musikleben.

Concertul va începe la ora 19.00, iar un bilet de intrare costă 20 de lei.

 

Comenteaza