Mihăileanu, la Cluj: "Fără oamenii din Dâncu mi-ar fi fost imposibil să spun Povestea iubirii"

Mihăileanu, la Cluj:
Premiera oficială a filmului Povestea iubirii, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Mihăileanu, a avut loc pe 5 iunie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde 3.000 de oameni au fost purtați prin imagini din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre.

Au urmat încă 2 proiecții, pe 6 iunie, la Cinema Florin Piersic, și pe 7 iunie, în localitatea Dâncu, comuna Aghireșu, lângă Cluj-Napoca, unde producătorii au recreat pentru filmări un "shtetl", un sat cu specific evreiesc din cel de-al Doilea Război Mondial.

La această ultimă proiecție din cadrul TIFF invitații speciali au fost sătenii din Dâncu și din localitățile învecinate, care au urmărit emoționați pelicula filmată la ei acasă, în care mulți dintre cei prezenți au avut câte un mic rol. N-au lipsit pălinca, brânza și slana, pe care sătenii le-au oferit cu generozitate echipei reîntoarsă aici după aproape doi ani de la filmări.

Proiecțiile din cadrul TIFF au avut loc în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Actorii români și o parte din echipa filmului au fost, de asemenea, prezenți la toate trei proiecțiile.

"Am fost foarte emoționat să-i revăd pe oamenii din Dâncu. Sunt parte din echipa noastră și le mulțumesc pentru căldura și ospitalitatea cu care ne-au primit în casele și-n satul lor. Fără ei mi-ar fi fost imposibil să spun Povestea iubirii ", a spus Radu Mihăileanu.

La rândul său, Sir Derek Jacobi, a fost fermecat de peisajele pitorești și de localnici: "Sunt foarte fericit că am putut fi prezent la această proiecție. Deși eu n-am filmat aici, am fost întâmpinat cu atâta căldură. Iubesc acest sat și sunt mândru că am putut aduce bucurie pe fețele sătenilor."

Începând de mâine, 9 iunie, filmul este distribuit de Transilvania Film în peste 50 de cinematografe din 25 de orașe din țară.

Sinopsis: A fost odată un băiat, Léo, care iubea o fată, Alma. O numea „cea mai iubită femeie din lume" și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea. În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume. Însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nicio legătură. Și totuși... Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele.

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

 

 

 

Comenteaza