Concert pentru copii la Toamna Muzicală Clujeană

Concert pentru copii la Toamna Muzicală Clujeană
Filarmonica de Stat „Transilvania” organizează primul concert pentru copii din cadrul festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”.

Prezentate de-a lungul stagiunilor, concertele educative ale Filarmonicii „Transilvania" sunt menită să aducă mai aproape de cei mici muzica clasică, scopul lor fiind acela de a „creşte" şi forma publicul de mâine, de a transmite mai departe frumuseţea muzicii. În acest an, unul dintre evenimentele programului festivalului „Toamna Muzicală" le este dedicat copiilor.

Sâmbătă, 21 octombrie, începând cu ora 12, clujenii vor putea asculta povestea simfonică „Petrică şi lupul", de Serghei Prokofiev, interpretată de orchestra filarmonicii clujene, sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó şi prezentată de tânărul artist Adonis Tanţa. „Concertul de sâmbătă este poate cel mai potrivit pentru a introduce copiii în lumea fermecătoare a muzicii clasice" - dirijorul Zsolt Jankó

Născut la Cluj în 1978, Zsolt Jankó este dirijorul permanent al Operei Maghiare din Cluj, al Orchestrei Filarmonicii din Oradea şi dirijor asistent al Orchestrei Festivalului din Budapesta.

Studiile sale includ cursuri la Conservatorul „Benedetto Marcello" din Veneţia (cu Giorgio Proietti), cursuri de master la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena (cu Leopold Hager) şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" (cu Petre Sbârcea), unde şi-a obţinut licenţa în Dirijat Orchestră. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de David Zinman (Zürich), Iván Fischer (la Festivalul de la Schleswig-Holstein) şi cu László Tihanyi, Zoltán Pesko şi Péter Eötvös (la Seminarul Internaţional „Bartók").

Zsolt Jankó a dirijat Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Orchestra Filarmonicilor din Braşov, Satu Mare şi Sibiu, Opera Română din Cluj, Orchestra Simfonică MAV din Budapesta, Konzerthausorchester din Berlin, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra Savaria din Szombathely, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra oraşului Pärnu din Estonia. A participat, în calitate de invitat, la Festivalul de Primăvară de la Budapesta, la Festivalul de la Nyírbátor, Seminarul şi Festivalul Internaţional „Bartók" şi la Festivalul „Bartók" de la Cluj-Napoca.

Adonis Tanţa s-a născut în 1994 la Cluj-Napoca, este solist colaborator la Opera Naţională Română din Cluj şi coordonator la SoundReactor - platforma cu teatru muzical de la Reactor de creaţie şi experiment. În 2016, i-a fost decernat Premiul pentru „Cel mai bun interpret", la Concursul Naţional al Liedului Românesc.

În anul 2014 intra în audiţie la Studioul de Operă al Operei Naţionale Cluj, iar în 2015 a debutat cu rolul Peter Pan, spectacol ce a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii - la Gala Operelor Naţionale de la Iaşi. Tot în 2015 a debutat la Opera Maghiară din acelaşi oraş, în „Les Miserables", cu rolul Marius Pontmercy şi cu rolul Lucia, în spectacolul „Monstruoasa poveste a fecioarei care aşteaptă să răsară soarele", de la Reactor de creaţie şi experiment. Dintre rolurile tânărului artist, amintim: Chesire Cat în „Alice în Ţara Jucăriilor", Figaro în „Il barbiere di Siviglia" (Academia de Muzică „Gheorghe Dima"), Jamie în „My fair lady", Motanul în spectacolul „Fata babei și fata moșului" „Opera Națională Romană Cluj" Rolf Gruber în spectacolul „The sound of music " de la „Opera Națională Romană Cluj" şi multe altele, în proiecte organizate de operele română şi maghiară din Cluj, Scena Urbană, Reactor de Creaţie şi Experiment, Teatrul Aureliu Manea din Turda şi Scena Urbană.

A participat la două ediţii ale cursurilor de măiestrie artistică susţinute de Mariana Nicolescu şi a colaborat în mai multe spectacole lectură cu actorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

 

 

Comenteaza