12 idei pentru amenajarea Someşului

12 idei pentru amenajarea Someşului
Un număr de 12 proiecte au fost selectate în cadrul Someș Delivery, iniţiativă ce-şi propune să readucă râul în atenția comunității locale prin evenimente culturale şi amenajări temporare pe malurile apei. De altfel, Someșul reprezintă una dintre cele 9 teme principale ale candidaturii Clujului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Prima ediție Someș Delivery, eveniment ce va avea loc în perioada 12-14 iunie 2015, va viza tronsonul dintre podul Napoca și podul Horea, din zona centrală, propunând modele de amenajare și activități care s-ar putea permanentiza. 

"Avem o imagine vagă a Someșului, deși e parte din viața noastră de zi cu zi. Orașul pare să îi fi întors spatele, ridicând clădiri fără geamuri către râu sau maluri inaccesibile. Noi căutăm să animăm din nou Someșul și invităm întreaga comunitate să propună mici activități și amenajări temporare; le vom aprecia în mod special pe cele care au potențialul de a deveni constante, firești, de zi cu zi. Vrem să readucem Someșul la viață permanent, nu doar trei zile pe an!", spune Mihai Mateiu, managerul proiectului Someș Delivery.

Arhitecții, urbaniștii, organizatorii de evenimente culturale și toți cei interesați să dea Someșului o nouă perspectivă au putut participa la un concurs de idei, ce s-a încheiat în 21 mai 2015. Organizatorii şi autorităţile locale au ales 12 teme, ce urmează să primească fonduri cu valoarea maximă de 5.000 de lei, în funcție de tipul de proiect propus, pentru implementare. 

• XO: Cărare de explorare și ocrotire a malurilor joase ale Someșului
• Community Groove cu Cercul Întreg
• Hora Urbană cu Ferenc Ségercz și Cercul Întreg
• Mini Reactor delivers
• Bridge Builders: Die Deutsche Brücke
• Danaga & Mărgi: Apă, sunet și lumină
• De-a Arhitectura la Someș Delivery
• Creative Water-Friendly Workshop destinat copiilor
• Podul Elisabeta, trecut și prezent
• Dialog Urban: Povești culese de pe malul Someșului
• YAA+Cs: Something Marks The Spot
• Mici grădinari: Perene, nu betoane!

"Am primit 26 de proiecte bune în concurs și ne-a fost greu să alegem. Anunțăm ideile câștigătoare, iar de mâine încolo le vom prezenta în detaliu".

La rândul lor, organizatorii Someş Delivery vin cu un proiect propriu: pavilionul central Someș Delivery, care urmează să fie amenajat deasupra spațiului verde existent între râu și strada Dragalina, oferind o legătură între cursul de apă, spre care se vor construi scări, și Cetățuie. Acest spațiu va oferi informații despre program și va readuce la lumină povestea Someșului, atât din perspectiva istoriei, cât și prin mărturii și amintiri strânse de la riverani, care vor fi invitați să participe la un studiu sociologic în luna mai.

În viitor, fiecare ediție a Someș Delivery va aborda un alt tronson de râu, încercând să găsească ideile bune de amenajare a acestuia, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori și instituții, în animarea zonei. La finalul fiecărei ediții, Primăria și Consiliul Local ClujNapoca vor primi un raport, ca suport al efortului lor de transformare a Someșului întrun spațiu al clujenilor.

Someș Delivery reprezintă adaptarea la realitățile Clujului a conceptului Street Delivery, un program organizat până în prezent la București, Iași și Timișoara, prin care străzi din centrul orașelor se închid traficului și devin spații de evenimente și activități comunitare, așa cum la Cluj se dorește să devină râul care traversează orașul.

Un proiect de mediu, derulat în paralel în parteneriat cu organizația Zero Waste Romania, urmărește igienizarea întregului curs al Someșului Mic. Dincolo de acțiunile punctuale în zone în care urmează să aibă loc evenimente, Zero Waste a inițiat un proiect pe doi ani pentru igienizarea întregului curs, de la Gilău la Mica, punctul de ieșire al Someșului din județul Cluj.

 

Comenteaza