Actor al Teatrului Maghiar din Cluj, director artistic al Galei Tânărului Actor

Actor al Teatrului Maghiar din Cluj, director artistic al Galei Tânărului Actor
Pentru al doilea an consecutiv, directorul artistic al Galei Tânărului Actor este Miklós Bács, profesor universitar la la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeș-Bolyai” şi actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

"Gala Hop este singura oportunitate de a sărbători Începutul, de a pune bazele unui statement al generației voastre, de a vă împărtăși căutările artistice și umane, de a aduce prin actul vostru autorial suprem, Monologul, ofrandă Vocației ce v-a ales, Spiritului Creator. Este singura șansă de împărtășanie colectivă, de afirmare a crezului vostru artistic și stilistic, singura șansă de a reaminti Cetății că sunteți aici, că sunteți puternici și importanți. Este singurul moment, asemănător momentului Creației, în care Începutul poate genera solidaritatea unei întregi bresle, momentul în care energiile, strădaniile și inventivitatea voastră și a mentorilor voștri pot crea o altă lume, momentul plin de speranță de care avem atât de mare nevoie atât noi, cei care suntem la apusul carierei, obosiți și vlăguiți de lupta pentru idealurile noastre cât și tinerii voștri colegi însetați de autoexprimare, de pe băncile facultăților. Sunteți responsabili de autenticitatea, profesionalismul, valoarea și sinceritatea acestui moment. Nicicând Bucuria nu a avut mai mare nevoie de Voi. Numai Voi puteți crea din Gala Hop ceea ce ne dorim cu toții, o competiție profesională de cel mai înalt nivel", spune actorul clujean.

 Pedagog foarte apreciat de studenți, Miklós Bács este membru al corpului profesoral fondator al şcolii de teatru clujene (1991) şi al secţiei maghiare (1992), coordonatorul a cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române şi iniţiatorul festivalului studenţesc „Galactoria" în 2004.

În perioada 2013 - 2015, regia artistică a Galei HOP a fost asigurată de regizorul Radu Afrim. Acesta a preluat conducerea galei după decesul regizorului Cornel Todea, inițiatorul și directorul Galei HOP timp de 15 ani.

Tema ediţiei din acest an este Singurătate - Suportabila singurătate a fiinţei la A.P.Cehov.

După preselecţiile care au avut loc la mijlocul lunii iulie la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale" din Bucureşti, juriul alcătuit din actriţa Maia Morgenstern, actorul Marcel Iureş şi regizorul Petru Vutcărău a selectat 12 concurenţi la secţiunea individual şi 2 (două) grupuri în concurs.

La secțiunea Individual au fost selectați opt absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București - Ștefan Craiu, Maria Mitu, Marcela Nistor, Mihai Nițu, Cosmina Olariu, Paul Radu, Theodora-Paula Gitana Sandu, Georgiana Vișan, trei absolvenți ai Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca - Blanda Doba, Alexandra Dușa, Dan Pughineanu și unul de la Universitatea Hyperion - Facultatea de Arte, București - Adrian Dima).

La secțiunea Grup au fost selecționate spectacolele "De ce, Anton Pavlovici Cehov?", adaptare după "Mașinăria Cehov" de Matei Vișniec (regia Cătălin Bocîrnea, cu Cosmin Stănilă, Irina Sibef, Nicole Burlacu, Alexandru Mihai Popa, Radu Dogaru, absolvenți ai Universității "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca), și "moscoOova", după "Trei surori" de A.P. Cehov (regia Florin Liță, cu Adriana Aldea, Alexandru Cătănoiu, Oana Predescu, Eliza Teofănescu, absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" București).

Spectacolul "Pescărușul" de Boris Akunin, cu Crina Andriuca, Alexandru Chindriș, Robert Danci, Dan Ioniță, Raluca Radu, Andrei Sabău, absolvenți ai Universității "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca, câștigător inițial al preselecției, a fost descalificat deoarece doi dintre concurenți nu întrunesc condițiile de participare, deoarece nu au susținut examenul de licență.

În perioada 1 - 4 august toţi finaliştii Galei HOP 2017 au fost consiliaţi pentru realizarea unor portofolii care să-i reprezinte, au participat la o sesiune foto şi un atelier de actorie-film, împreună cu regizorul Cristian Pascariu, directorul de imagine Alexandru Brendea, artistul fotograf Adi Bulboacă şi producătorul Andrei Stehan.

Câștigătorii preselecției se vor întrece în cadrul galei de la Costinești ( 4 - 7 septembrie 2017) pentru Premiul "Ștefan Iordache" - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, premiul pentru cel mai bun actor și premiul pentru cea mai bună actriță - la secțiunea Individual și Premiul "Cornel Todea" și Premiul "Sică Alexandrescu" - la secțiunea Grup.

 

 

Comenteaza