Am găsit vechea tabără a UBB de la Vama Veche

Am găsit vechea tabără a UBB de la Vama Veche
Era odată un loc în România unde studenţii şi cadrele didactice nu mergeau la ore, sau nu la ore grave, pline de încrâncenări şi lecţii de sus, de la catedrele severe ale Almei Mater Napocensis. Era o tabără în stilul lui Noica, cu o convivialitate, cu relaxare, unde nu doar discipolii învăţau de la profesori, ci si profesorii de la elevi…

Vama Veche. Staţiunea UBB. Anii 70.

Vama Veche era un loc de vizitare, de plimbare, de văzut un lucru şi mai sălbatic decât la satul2 Mai. Toată plaja aia mare era absolut goală şi clujenii stăteau într-o zonă. Nimănui nu îi trecea prin minte să îndrăznească să pună un chioşc pe plajă, să să îşi facă un adăpost din lemn. Nu se putea concepe aşa ceva. Natura era stăpână, la ea acasă şi lumea vroia să beneficieze de ea", îşi aduce aminte Aurelian Trişcu, arhitect, 87 de ani, în volumul "Un fel de piua: 2 Mai şi Vama Veche", scrisă în 2011, de antropologul bucureştean Liviu Vasile.

Prin grija Sindicatului, UBB ia decizia undeva în anii 60-70 de a înfiinţa o tabără de vară pe perioada 15 iulie-1 septembrie. Senatul UBB aprobă investiţia.

Localnicii au povestit că în momentul ridicări taberei, Vama era doar un simplu sat de pescari de pe Litoral, loc unde veneau cei consideraţi excentrici de regimul comunist, mai cu seamă artişti, rockeri, literaţi, intelectuali în general. Chemaţi de sălbăticia locului, de linişte, exact opusul a ceea ce este astăzi Vama Veche, un loc supraaglomerat, cu spirit alterat, o staţiune frenetică, colorată, departe de liniştea de altădată.

Citeşte articolul integral pe clujulcultural.ro

Etichete
Comenteaza