Angelo Scola la Cluj: Am înţeles că ecumenismul e ceva fundamental pentru viaţa de credinţă, nu e ceva secundar

Angelo Scola la Cluj: Am înţeles că ecumenismul e ceva fundamental pentru viaţa de credinţă, nu e ceva secundar
Cardinalul Angelo Scola, căruia urmează să-i fie decernat astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, a precizat că a înţeles că ecumenismul reprezintă un lucru fundamental' şi nu secundar, pentru viaţa de credinţă şi că omul european post-modern are nevoie de o mărturie vie a creştinilor şi de o unita

În cursul vizitei sale la Cluj cardinalul Angelo Scola, în două rânduri între principalii favoriţi la a ajunge Papă al Bisericii Catolice, urmează să se întâlnească, astăzi şi cu mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ.

"Am înţeles foarte bine că ecumenismul e ceva fundamental pentru viaţa de credinţă, nu e ceva secundar. E ceva ce face parte din însăşi natura credinţei. Asta a indicat-o deja Iisus, în faimoasa rugăcine pentrru unitate. Vorbeam înainte de oboseala Europei. Una din principalele cauze ale acestei oboseli e aceea de a-l fi uitat pe Dumnezeu la periferia vieţii. Omul european post-modern are nevoie de mărturia bărbaţilor şi femeilor creştini, care cu vieţile lor şi cu comunicarea lor să le transmită că Iisus şi Evanghelia sunt buna vestire a vieţii noastre. Şi asta trebuie să o facem împreună, mai ales între Biserica Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Ortodoxă, care au în comun, în mod substanţial, toate misterele vieţii de credinţă", a precizat cardinalul Angelo Scola, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri pe aeroportul Cluj-Napoca.

Arhiepiscopul de Milano a mai adăugat că pe agenda de lucru comună a celor trei Biserici este meditaţia la exerciţiului primatului sfântului apostol Petru, cel mai critic.

Angelo Scola a mai precizat că în cadrul unei întâlniri recente cu patriarhul ecumenic Bartolomeu, al Constantinopolului, cu prilejul aniversării a 1700 de ani de la Edictul de la Milano, prin care a creştinismul a fost considerată religie permisă, au discutat desăte libertatea religioasă în societatea contemporană, prilej cu care a constat "o sintonie dar şi o complementaritate", "o mare sintonie în privinţa raporturilor între creştini şi societate".

Amintim, cardinalul Angelo Scola urmează să primească, astăzi, de la ora 12, titlul de DHC al Universităţii Babeş-Bolyai.

 

 

Comenteaza