Şase luni până la Untold 2016, iar hotelurile din Cluj sunt aproape pline

Şase luni până la Untold 2016, iar hotelurile din Cluj sunt aproape pline
Peste 300.000 de participanţi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi la Untold 2016. Deşi mai sunt încă şase luni până la cea de a doua ediţie a festivalului clujean, locurile de cazare în hotelurile din oraş pentru perioada 4-7 august sunt limitate, iar preţurile piperate.

Conform Booking.com, cel mai cunoscut site de rezervări hoteliere din lume, pentru perioada menţionată, doar 26 din 192 de unităţi de cazare înregistrate mai au camere disponibile. Iar cele situate în zona centrală, mai au disponibile maxim două camere.

Spre exemplu, preţul unei camere single la Hotel Ramada, pentru 5 nopţi (3-8 august), este de 6.108 lei, în timp ce, în mai, este de doar 1.742 lei. La Golden Tulip Ana Dome, camera costă 5.588 lei în august, faţă de 1.716 lei în mai. De asemenea, Univers T are disponibile două camere: 6.637 lei. În mai, acestea pot fi rezervate la preţul de 796 lei.

Agenţii de turism sunt de părere că hotelierii şi-au învăţat lecţia, anul trecut fiind luaţi pe nepregătite de cererea mare venită din partea turiştilor. Aceştia spun că ar mai exista camere disponibile, dar care vor fi listate cu puţin timp înainte de desfăşurarea festivalului, la preţuri pe măsură.

Festivalierii pot căuta locuri de cazare şi pe Airbnb, site prin intermediul căruia pot închiria apartamente sau camere direct de la clujeni. Momentan sunt 54 de oferte disponibile pentru perioada 3-8 august, cu preţuri ce variază între 11 şi 1.005 dolari pe noapte, în funcţie de tipul apartamentului şi localizare.

3 persoane pot închiria un apartament central pentru 176 de dolari pe noapte, în timp ce o cameră pentru o persoană, într-un apartament din cartierul Gheorgheni, este listată la preţul de 34 de dolari pe noapte.

Există şi utilizatori care au postat anunţuri dedicate festivalului: un clujean care locuieşte în cartierul Mănăştur îşi închiriază apartamentul de o cameră, dotat cu o canapea şi un pat matrimonial, pentru suma de 336 de dolari pe noapte. Maxim trei persoane cazate.

Cei care doresc cazare gratuită pot încerca CouchSurfing, însă trebuie să împartă casa cu gazdele.

Prima ediție Untold Festival a avut loc între 30 iulie - 2 august 2015, cu un trafic cumulat de 240.000 de festivalieri, cu o medie de 60.000 de participanți pe zi.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că numărul de turiști ajunși în Cluj doar în iulie 2015 a crescut cu 27% comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, astfel că 32.800 persoane au apelat la serviciile de cazare ale unităților hoteliere, booking.com confirmând o rată de ocupare de 99% a cazărilor disponibile pe raza județului Cluj.

Restul turiștilor veniți la festival, până la totalul de 45.000, care nu au mai găsit loc în hoteluri, au preferat să opteze pentru ofertele localnicilor de cazare, generând astfel venituri directe clujenilor.

Un singur hotel situat în Zorilor mai avea camere disponibile cu o lună înainte de festival: tariful pe noapte era de 1130 de lei/persoană, cu mic dejun inclus.

Chirii postate de clujeni pe contul dedicat de Facebook - Cazare@Untold: 1.000 lei/4 nopţi pentru o garsonieră situată în Gheorgheni, 2 camere într-o vilă din Bună Ziua costau 2.300 lei + 1 noapte gratis, 3 camere - 2.000 lei.

4.000 de locuri de cazare în campusurile studenţeşti Hasdeu şi Observator: 60 lei + TVA (9%)/ noapte/ persoană, iar achiziţia locului de cazare s-a făcut doar în baza codului de pe abonamentul sau biletul de festival.

Camping de 95.000 mp, cu 25.000 locuri, în Livada Palocsay: 49 lei + taxe/ 4 nopţi, pentru cazare în cort, cât și pentru rulotă.

Armin van Buuren, al patrulea headliner în 2016?

La prima ediţie Untold, pe cele şase scene ale festivalului au urcat peste 170 de artişti internaţionali şi autohtoni. Capete de afiş au fost David Guetta, ATB, Avici, Dimitri Vegas & Like Mike şi Armin van Buuren, care şi-a prelungit show-ul cu două ore, ba chiar a plâns, vizibil emoţionat de atmosfera de la Cluj.

Pentru ediţia din 2016, organizatorii festivalului au promis cinci headlineri. Trei au fost deja anunţaţi: Tiesto, Afrojack şi Hardwell. Se pregăteşte, însă, o nouă veste? Luni, 1 februarie, pe pagina oficială de Facebook a evenimentului a fost postată o fotografie cu DJ-ul olandez van Buuren şi mesajul: "Romania, don't forget... we have a very special connection!" (România, nu uita... avem o conexiune foarte specială, n. red.). 

Până pe 31 ianuarie mai puteau fi achiziționate abonamente la prețul de 300 lei + taxe, în limita totală a 5.000 de bucăți. Odată cu epuizarea lor, se va trece la un alt prag de preț. Ulterior vor fi disponibile și bilete de o zi, însă numărul lor va fi limitat.

Untold a fost desemnat ca Best Major Festival în cadrul European Festival Awards 2015, eveniment ce a avut loc în Groeningen, Olanda. O altă recunoaștere a venit din partea celui mai de seamă reprezentant național al industriei de marketing și comunicare, International Advertising Association Romania, care a oferit festivalului titlul de Brandul Anului 2015.

Comenteaza