Participanții la flashmob vor merge pe strada Petru Maior, în direcția Casei de Cultură a Studenților, cu tăblițe multilingve ale unor localități unde sunt deja amplasate astfel de indicatoare la intrările în oraș; de exemplu: Sibiu, Szeben, Hermannstadt (RO), Méhkerék, Micherechi (HU) sau cu tăblița unei localități unde ar călători cu plăcere.
Acțiunile "Musai-Muszáj" vin în replica deciziei Curţii de Apel Cluj, din 5 februarie, prin care Primăria Cluj-Napoca nu mai este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş.
Scandalul plăcuţelor bilingve este vechi la Cluj-Napoca, de pe vremea când fostul primar Gheorghe Funar a refuzat, în 2002, solicitarea UDMR de a monta plăcuţe bilingve în limbile română şi maghiară la intrările, respectiv ieşirile din oraş.
Funar declara la vremea respectivă că numărul locuitorilor de etnie maghiară din Cluj-Napoca reprezintă numai 11% din populaţia totală a oraşului.
În acest context, grupul de inițiativă a mai organizat un picnic în Piața Muzeului, o dezbatere cu avocați, jurnaliști și politicieni la Fabrica de Pensule și o lansare de baloane în culorile steagurilor din România și Ungaria în Piața Avram Iancu.
Flashmob-ul va avea lo joi, 19 martie, la ora 16. Punctul de întâlnire este Primăria Cluj-Napoca.