Balul Operei 2016: Pentru o seară, Broadway-ul se mută la Cluj

Balul Operei 2016: Pentru o seară, Broadway-ul se mută la Cluj
Cea de-a XXI-a ediție a Balului Operei, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 5 martie 2016, începând cu ora 18.30, la Opera Națională din Cluj-Napoca, aduce în fața publicului un spectacol în premieră: "Musical on Broadway", sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, în regia Mihaelei Bogdan. Amfitrionii evenimentului vor fi realizatorul REALITATEA TV Rareș Bogdan şi cântărețul american de culoare Irvin Doomes.

Adelina Chişu, Marketing Manager EBS - NTT DATA România, principalul susţinător al evenimentului, creatorul de modă Cătălin Botezatu - a cărui colecţie „Chicago" va fi unul dintre punctele de atracţie ale serii, artistul de culoare Irvin Doomes, cel care va fi amfitrion al evenimentului, alături de moderatorul TV Rareş Bogdan, Ramona Raus, unul dintre cei mai vechi susţinători ai Balului Operei, regizorul şi coreograful Răzvan Mazilu - care le-a pregătit spectatorilor un moment plin de energie sub genericul „West Side Story", şi producătorul evenimentului, dr. Matei Miko au participat astăzi la o întâlnire cu presa, care a prefaţat evenimentul de sâmbătă.

"Acest eveniment este unul de amploare în zona de cultură a oraşului nostru. În conformitate cu politicile NTT DATA, EBS România se implică activ în proiecte pentru societatea civilă, promovând un spirit asumat al dialogului cu comunitatea. Susţinem cultura şi, în acelaşi timp, arta, sportul, sănătatea, acțiunile umanitare, dar ne implicăm permanent şi în proiecte educative", a precizat Adelina Chişu, Marketing Manager EBS România.

„Pentru mine, ca american, acest eveniment înseamnă foarte mult. Având în vedere tema din acest an a Balului, care este Broadway, sâmbătă, pe scena Operei clujene, mă voi simți ca acasă. Sunt convins că vom petrece clipe minunate împreună", a declarat artistul Irvin Doomes.

Creatorul de modă Cătălin Botezatu a acceptat invitația producătorului balului, dr. Matei Miko, și revine la Cluj cu o colecție inedită.

"Sunt onorat să fiu la Cluj și să fac parte din echipa acestui acestui eveniment special, Balul Operei 2016. Este o nouă provocare pentru mine, fiind vorba despre un nou tip de spectacol. Am pregătit, așadar, o prezentare de modă atipică, un show al costumelor de scenă în stilul musicalului "Chicago". La rândul lor, modelel vor deveni actrițe, iar defilarea va fi acompaniată de muzică live în interpretarea unor cunoscute cântărețe și a orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca", a mărturisit designer-ul. O a doua prezentare de modă va aparține Casei Contessa - Niculina Mureșan.

„Mulţumesc echipei mele, a cărei muncă stă în spatele succesului Balului Operei, le mulţumesc partenerilor care susţin acest eveniment cultural şi, nu în ultimul rând, le mulţumesc clujenilor care , în fiecare an, iau parte la celebrarea valorilor acestei comunităţi. În cele 21 de ediţii de până acum, Balul Operei a avut 21 de premiere. Anul acesta este vorba de spectacolul Broadway, a cărui punere în scenă a fost cea mai mare provocare de până acum, aşa că apreciez enorm efortul tuturor artiştilor implicaţi în proiect", a declarat dr. Matei Miko, producătorul Balului Operei.

Trupa de actori a coregrafului Răzvan Mazilu le-a pregătit spectatorilor un moment plin de energie sub genericul „West Side Story - Manifestul unei generaţii".

"Spectacolul "West Side Story" a luat ființă în anul 2014 pentru Festivalul Național de Teatru din România și este un manifest al tinerei generații. Ei pot schimba lumea și o exprimă prin cântec, dans și teatrul deopotrivă. Spectacolul a avut mare succes la public și a fost prezentat și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. La Cluj-Napoca, la Balul Operei, vom prezenta cele mai spectaculoase fragmente ale acestei pise", a declara Răzvan Mazilu în cadrul conferinței de presă.

Pe scena operei clujene va urca și un ansamblu de step condus de Adrian Strâmtu.

În același spirit de Broadway, clujenii vor avea parte de alte trei recitaluri. Artista clujeană AXenia va urca, în pauza de șampanie, pe scena special amenajată în foaierul instituției de cultură. Apoi Horia Brenciu & HB Orchestra îi vor aduce un tribut lui Sinatra, cu piese ca "My way", "Love and marriage", "Something stupid", "Strangers in the night" și multe altele vor fi prezente în playlistul concertului.

"Sunt nerăbdător să cânt împreună cu publicul clujean cele mai cunoscute piese swing şi să aduc pe scenă o parte din concertul pe care l-am susţinut, acum aproape un an, la Sala Palatului, într-un spectacol eveniment, la împlinirea celor 100 de ani de Sinatra".

Şi, pentru că de la un eveniment aflat sub genericul "Broadway" nu puteau lipsi americanii, Balul Oprei 2016 se va încheia cu un concert incendiar marca Irvin Doomes. 

Tot în cadrul Balului Operei, în decorul aranjamentelor florale excepționale create de designer-ul floral Florina Bogdan, amfitrionii Rareș Bogdan și Irvin Doomes vor prezenta decernarea Trofeelor Lya Hubic, a Premiului Mecena, Emblemă de Cluj, a titlului de Senior al Cetății și Spiritus Mentor.

"Anul acesta, am decis, și cred că așa este cel mai bine, ca trofeul Lya Hubic să ajungă la oamenii din instituția de cultură clujeană, oamenilor încă activi în Opera Română din Cluj-Napoca. Sunt câte două nominalizări pentru fiecare departament. E bine să fie concurență între cei ce încă performează. În edițiile viitoare, probabil, vom reveni la formatul inițial, iar premiile vor merge și către Opera Maghiară, Filarmonică și Academia de Muzică "Gheorghe Dima" sau către artiști pensionați", a spus Forin Estefan, directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Seniorii Cetății au fost nominalizați de către o comisie condusă de rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop, împreună cu Ionel Vitoc și directorul Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, poetul și pictorul Ion Cristofor.

Titlul şi medalia "Spiritus Mentor", distincție instituită la cea de-a 20-a ediţie a balului, va fi acordată în acest an academicianului Horia Colan, fost rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Seara se va încheia cu Marele Bufet al Balului Operei realizat cu sprijinul Euphoria, Tokyo, Crush, ZaZa, Alexandrion, BDG, Moak, Leonidas.

Imagini de la Balul Operei vor puta fi urmărite, în direct, Realitatea TV. Şi TVR Cluj va prezenta secvenţe din momentele artistice ale balului.

Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Operei Naţionale Române Cluj-Napoca sau de la Ticket Events Iulius Mall.

Remember Balul Operei 2015

Balul Operei din Cluj-Napoca a ajuns, anul trecut, la cea de-a XX-a ediţie, ocazie cu care cei prezenţi au fost purtați prin ediţiile precedente ale evenimentului şi au putut vedea ce clipe extraordinare au existat, câte personalităţi au fost pe scenă, câţi artişti şi câte cuvinte frumoase s-au rostit pe scena operei de-a lungul călătoriei de 20 de ani.

Momentele artistice au însumat un "best of" al scenei lirice, susținut de sopranele Lucia Buluţ, Ştefania Barz, Paula Iancic, Daniela Tricu şi Eliza Zaharia, mezzo soprana Liza Cadelnic, tenorii Cristian Mogoşan, Hector Lopez şi Sorin Lupu, baritonii Florin Estefan şi Gianni Brad şi basul Petre Burcă; un spectacol de balet al elevilor de la Liceul de Coregrafie din Cluj; un recital al tinerei cântărețe Axenia, cât și două concerte ce i-au readus în "orașul de pe Someș" pe cei de la 3SE și pe Marcel Pavel.

Nu în ultimul rând, ediția aniversară a balului a inclus și o prezentare de modă a designerului Doina Levintza, care a adus primăvara pe scena operei cu creații pline de flori viu colorate, imprimate pe rochii lungi, lejere din mătase. Mireasa colecției a făcut deliciul publicului printr-o rochie albă cu detalii florale argintii.

Premiile și trofeele anului 2015 au ajuns la personalități precum: trofeul Lya Hubic - regizorul Tiberius Simu, nominalizat la propunerea Operei Române Cluj, artista Albert Ana-Maria, nominalizată la propunerea Operei Maghiare de Stat, Cornel Groza care nu a putut fi prezent, nominalizat de Filarmonica Transilvania și Ana Rusu, nominalizată de Academia de Muzică "Gheorghe Dima"; premiul Mecena- fondatorul EBS, Daniel Metz, premiul "Alexandru Fărcaş"- tenorul Cosmin Ifrim, Moda Cum Laude - Doina Levintza, Seniori ai Cetăţii - profesorul Gheorghe Aştilean, avocatul Gheorghe Buta, „Emblemă de Cluj" - TIFF, Clinica RoNeuro, Societatea Muzeului Ardelean, Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Grădina Botanică, Comedy Cluj, iar academicianul Ionel Haiduc a primit titlul şi medalia de "Spiritus Mentor".

Amfitrionii balului au fost realizatorii Realitatea TV Rareş Bogdan, Lavinia Şandru și Emma Zeicescu.

Marele Bal al Operei, devenit o tradiţie la Cluj-Napoca din anul 1992, este un eveniment dedicat valorii, prilej de reunire a personalităţilor marcante, a elitelor vieţii economice, culturale şi politice.

 

 

Comenteaza