Ce orașe din Grecia au ajuns în finala competiției Capitală Europeană a Culturii în 2021

Ce orașe din Grecia au ajuns în finala competiției Capitală Europeană a Culturii în 2021
În 2021 România, Grecia și Serbia/Muntenegru vor avea câte un oraș desemnat drept Capitală Europeană a Culturii.

La finalul săptămânii trecute, la Atena, juriul de experți internaționali a evaluat dosarele de candidatură ale celor 14 orașe din Grecia (n.red. Corfu, Delphi, Eleusis, Ioannina, Kalamata, Lesbos, Missolonghi, Pireu, Rodos, Salamina, Samos, Tripoli și Volos ) înscrise în competiția Comisiei Europene. Trei au ajuns în finala concursului: Eleusis, Kalamata și Rhodes.

În ceea ce privește România, amintim că orașele finaliste în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 sunt Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Câștigătorul va fi desemnat în toamna acestui an. Cele patru orașe vor trebui să prezinte juriului un nou dosar de candidatură, la rândul lor, experții internaționali vor vizita orașele preț de o zi.

În cazul competiției ce se adresează unui oraș din statele candidate sau potențial candidate la UE, competiție organizată în paralel cu cea pentru Grecia și România, juriul a recomandat preselecția orașelor Herceg Novi din Muntenegru și Novi Sad din Serbia. După confirmarea recomandării juriului de către Comisia Europeană, orașele preselectate își pot completa dosarele de candidatură până în toamna anului 2016. Juriul se va reuni ulterior la Bruxelles, probabil în octombrie 2016, în vederea recomandării orașului care va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Comisia Europeană va nominaliza în mod oficial orașul care va deține titlul.

Capitală Europeană a Culturii este un titlu conferit de Parlamentul European unui oraş sau mai multora pentru un an. Programul se derulează din 1985. Începând din 2007, programul a cuplat câte un oraş din ţările Europei occidentale cu altul din ţările central şi est-europene. Astfel, în 2007, Capitală Europeană a Culturii a fost oraşul Sibiu, împreună cu oraşul Luxemburg.

Capitalele anilor 2016-2020

În 2016, Capitale Europene ale Culturii sunt oraşele Wroclaw (Polonia) şi Donostia/San Sebastian (Spania). Vezi cum arată acestea şi ce programe le-au pregătit turiştilor AICI.

În 2017, orașele nominalizate sunt Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru), urmate de Leeuwarden (Țările de Jos) și Valletta (Malta) în 2018, respectiv de Matera (Italia) și Plovdiv (Bulgaria) în 2019. În 2020, titlul va fi deținuț de un oraș din Irlanda și un oraș din Croația.

Citește și Cluj Capitală Culturală: Tudor Giurgiu intră în echipa executivă, Moroşanu renunţă la funcţia de director, buget dublu faţă de 2015 şi focus pe Someş

Comenteaza