Ce poţi vedea săptămâna viitoare la Interferenţe

Ce poţi vedea săptămâna viitoare la Interferenţe
Spectacolul "Regele moare", în regia lui Silviu Purcărete şi reprezentaţia Teatrului Katona Jozsef sunt două momente mult aşteptate de publicul festivalului Interferenţe.

Duminică, 2 decembrie, începând cu ora 19, în Foierul Teatrului Maghiar de Stat, vor fi lansate trei volume editate de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu" (Anca Mocanu: Avram Goldfaden şi teatrul ca identitate, Edward Gordon Craig: Despre arta teatrului şi Dramaturgia ungară contemporană). Elementul de rezistenţă al zilei este spectacolul Regele moare de Eugène Ionesco, pus în scenă de Silviu Purcărete la Les Arts et Mouvants, Franţa, care se va juca la ora 20, în Sala Mare a Teatrului.

"Ce fel de sămânță seamănă omul care este pe moarte? - este întrebarea pe care o pune Slviu Purcărete în spectacolul Regele moare. În momentul în care viața se dezintegrează, orice poate fi un bun pretext pentru joacă, așa cum copiii se joacă cu întreaga lor colecție de simboluri. Ceea ce fascinează este, mai degrabă, bucuria jocului, mai mult decât jocul în sine. Regele nu este un rege, el este unul dintre noi, rege al propriei vieți. Iar spectacolul nu este nici el spectacol, ci un experiment pentru a face mai prietenos acest eveniment comun, dar extraordinar și tulburător, care ne leagă pe toți: moartea, necesară pentru ca viața să poată continua", se arată într-un comunicat remis presei.

Seara se va încheia cu un concert JazzyBirds, care va începe la ora 23, la Casa TIFF.

În cadrul Secţiunii Off a Festivalului vor avea loc luni, 3 decembrie, două evenimente: de la ora 18, la Sala Harag György (Str. Kogălniceanu, nr. 3-5) este programat spectacolul 10 - scris şi regizat de studenţii UBB, Secţia Maghiară, Master anul I, clasa profesorului József Biró.

„Studenţii masteranzi, Departamentul Maghiar al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universitaţii Babeş-Bolyai se prezintă. În ultimii trei ani, sub indrumarea profesorului de clasă, Bíró József, am beneficiat de o îndrumare al cărui scop principal este deschiderea, şi dezvoltarea posibilităţilor noastre interioare. Acest lucru se va concretiza în spectacolul intitulat "10", în diferite stiluri, nuanţe şi tonalităţi ", spun creatorii spectacolului.

La ora 23, la Casa TIFF va începe concertul formaţiei de actori 2 AM.

Tot luni, în cadrul Secţiunii Oficiale se va juca în Sala Mare, de la ora 20 şi spectacolul Anamnesis, regia: Viktor Bodó, Teatrul Katona József/Szputnyik Shipping Company, Ungaria. Despre această producţie, realizatorii spun că este un spectacolul muzical absurd, extrem de amuzant, cu un ritm rapid. Foarte profund, și totuși frivol. Cu o interpretare minunată, cu o muncă uluitoare privind decorul și o punere în scenă impresionant de destinsă, producția are în centru o temă care atinge pe fiecare până în adâncul sufletului.

Marţi, 4 decembrie sunt programate reprezentaţii din Germania şi Serbia. Astfel, la orele 17 şi 21, în Sala studio, se va juca spectacolul Wozzeck, după Georg Büchner şi Alban Berg, regia: Dávid Márton, Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin, Germania. Wozzeck, personajul din spectacolul lui Dávid Márton, o întreabă pe Marie: „Poate fi păcatul mortal atât de frumos?" Marie îi răspunde: „Multe vede cel care are doi ochi și nu este orb, atunci când soarele străluceşte." Wozzeck, înconjurat de persoane aparent realiste, vede, aude și simte „prea mult" - el este incapabil să evadeze din spațiul claustrofobic al percepției lui, care, mai apoi, se transformă în infernul singurătății sale.

Începând cu ora 19, în Sala Mare a Teatrului, este programat spectacolul Scaunul lui Elias de Igor Štiks: regia: Boris Liješević, Teatrul Dramatic Iugoslav și Festivalul MESS, Sarajevo, Serbia.

„Tema centrală care stă la baza spectacolului este cea a identităţii rănite, o problematică de actualitate astăzi, devenită aproape un fenomen universal, ca urmare a traumelor acumulate în timpul războaielor ce au marcat istoria ultimului secol. Acest text extrem de emoţionat, spune poveste unui om prins între problemele firești ale vieții de zi cu zi și crudul „clește al istoriei" şi este construită pornind de la mărturia despre evenimentele șocante din Sarajevo, de la începutul anilor nouăzeci", scrie Ana Isaković despre spectacol.

Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, găzduit de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, are loc în perioada 27 noiembrie-9 decembrie.

 

Comenteaza