Celebra grădină "Boema", readusă la viaţă de studenţii clujeni

Celebra grădină
Studenții clujeni de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism împreună cu cei de la Universitatea de Arte şi Design vor readuce la viaţă celebra grădină "Boema"- un loc de poveste din centrul istoric al Clujului, dar părăsit de ani buni- în cadrul unui workshop.


">

Studenţii vor fi coordonaţi pe parcursul acestui prin pas de amenajare spaţiului de Radu Morar (sculputură), echipa atelierMASS (arhitectură), Kallo Angela (instalație și performance) și Septimiu Jugrestan (sculptură),

"Când o clădire nu este locuită, când nu este umplută de folosință, când este lăsată vidului, ea dispare încet din memoria oamenilor, devine un loc al amneziei și al interdicției. Zidurile sale nu mai protejează spațiul plin de posibilități, ci se închide și închide potențialul în afara sa. Expediat afară, evenimentul lasă locul abandonului și uitării. La rândul său abandonul, provoacă nepăsare și indiferență. Corpul lipsit de viață atrage mirosul morții, iar infecția contaminează. Arhitectura devine incomodă și otrăvitoare. Din păcate, scenariul ilustrează prea multe imagini ale orașului nostru postsocialist. Narativa urbană se discută în termenii devălmășiei și a lipsei de direcții, și provoacă numeroase asemenea victime tăcute în câmpul construit al arhitecturii. Procesul uitare-nepăsare-distrugere se insinuează ca o normalitate într-o economie (cotidiană) a lipsurilor, iar competiția priorităților favorizează resemnarea și dezafecțiunea ca și mecanisme de coping", spun într-un comunicat de presă organizatorii workshop-ului.

Atelierul va avea loc în perioada 15-20 noiembrie, iar scopul final al proiectului este de a promova Grădina "Boema", iar în primăvară cu ocazia Zilelor Arhitecturii, curtea să fie deschisă publicului şi să găzduiască evenimente artistice şi culturale.

"Asumând limitările situației post-criză propunem instaurarea unui regim de interimat. În așteptarea soluțiilor definitive de salvare și reapropiere a corpurilor abandonate, instigăm la utilizări intermediare, la ocupanțe (i)legale, la invazii artistice și guerrillă culturală. Ruinată, arhitectura își păstrează totuși funcția esențială de a tăia, de a delimita și a conține spații. Tranziția este combătută cu temporar și tranzitoriu: spațiile sale trebuie reintroduse în constiința utilizatorilor și în harta mentală a orașului. Experiențele spațiale ale degradării și abandonului produc amărăciune, dar și trezire și re-interesare. A face vâlvă, a aduce în discuție, a ațâța discursul, a face vizibil și accesibil, a incomoda și a stingheri, sunt mecanisme de reacție împotriva uitării", mai spun organizatorii atelierului.

Imagini cu starea actuală a Grădinii "Boema" puteţi viziona AICI.

"Boema" se vinde cu 90.000 de euro

Celebra clădire istorică din centrul Clujului, construită în urmă cu circa 180 de ani, este amplasată ultracentral, pe strada Iuliu Maniu, având un front generos la stradă şi o faţadă impozantă.

Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are aproximativ 800 mp. Terenul are o suprafaţă de 1.330 mp, iar clădirea este amplasată la frontul străzii şi este structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod.

Proprietatea de pe strada I. Maniu nr. 34 este clasată ca monument istoric, potrivit comisiei zonale de profil. Aceasta s-a aflat o perioadă în gestiunea municipalităţii, iar în 2000 a fost emis ordinul de evacuare a spaţiului de către societatea Arta Culinară, administratorul grădinii. Ulterior, a fost preluat de omul de afaceri Dorin Drăgoi, dar a fost revendicat şi recuperat în instanţă. Surorile Hirsch, moştenitoarele clădirii, sunt cele care au revendicat proprietatea. Proprietara, membră a familiei Hirsch, plecată în Israel, nu intenţiona să dezvolte o afacere, aşa că după rezolvarea problemelor juridice, a decis să scoată la vânzare terenul şi clădirea. Anul trecut, clădirea a fost preluată de un nou proprietar, conform informaţiilor oferite de Grup de Lux/ReMax.

Boema se vinde acum pentru 900.000 de euro. Negociabil.

Comenteaza