Clujul, sabotat de un ministru doctor al UBB

Clujul, sabotat de un ministru doctor al UBB
Clujul luptă cu ministrul Culturii în competiţia pentru a deveni Capitală Culturală Europeană. Ironia sorţii, ministrul Barbu şi-a susţinut doctoratul la Cluj.

Primul duşman al municipiului care trebuie "biruit" este chiar ministrul Culturii despre care oficialii clujeni spun că este demn de dipreţ şi îi cer demisia. Aceasta după ce, sâmbătă, ministrul Danial Barbu a anunţat la Timişoara că va susţine financiar dar şi prin lobby ca oraşul de pe Bega să devină Capitala Culturală Europeană în 2021. În 1991, Barbu a devenit doctor în istorie al Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii Daniel Barbu şi-a asumat public, în cadrul unei vizite efectuate la Timişoara, că va susţine candidatura oraşului la titlul de capitală culturală europeană, financiar dar şi ca unic candidat al României. "Obiectivul pentru mine personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturala Europeana în anul 2021", a declarat Barbu, citat de publicaţia Opinia Timişoarei. "Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament în altă parte. Aici e o maşinărie care merge înainte. De aceea nu cred că aveam de ce să fiu echivoc, cu tot respectul pentru alte oraşe din România", a mai precizat ministrul, citat de aceeaşi sursă.

După declaraţiile formulate de Barbu la Timişoara, oficialii de la Cluj au cerut demisia ministrului şi au condamnat gestul. Demisia a fost cerută, însă, doar pe o reţea de socializare de directorul Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană, Florin Moroşanu. A intervenit şi senatorul Alin Tişe care a cerut public demisia de onoare. Şi deputatul Gurzău. Primarul, Emil Boc, a condamnat de asemenea, gestul. Vorbim doar de membri PDL care au condamnat gestul asumat de Barbu.

Moroşanu a mai declarat pentru ZIUA de CLUJ că va convoca la începutul săptămânii Comitetul Director al Asociaţiei care pregăteşte candidatura Clujului la titulatura europeană pentru a formula şi o poziţie oficială care să fie adresată Ministrului Culturii. „Poziţia asumată de ministrul Culturii desfiinţează competiţia internă între oraşele din ţară. Cel mai bun proiect al Românie poate rezultat doar în urma unei competiţii. Ca ministru al Culturii nu poţi coordona în acest fel unul dintre cele mai importante proiecte culturale ale ţării. Decizia în urma căreia se alege oraşul din România nu este una politică, nici pe actuala legislaţie, nici pe criteriile pentru perioada 2030-2033. Experţii europeni au cuvântul decisiv. Este adevărat, însă, că Guvernul României este cel care organizează şi gestionează competiţia internă", a subliniat Moroşanu.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc declarat, ieri, citat de Mediafax, că ministrul Culturii, Daniel Barbu, "este demn de dispreţ şi trebuie să plece din Guvern", pentru că nu poate asigura o competiţie corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. "Sfidează regulile europene ale competiţiei corecte şi atacă Clujul în mod absolut nepermis. Un asemenea ministru nu poate asigura o competiţie corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 pentru care candidează şi municipiul Cluj-Napoca", a apreciat primarul de Cluj.

Nici în cercurile puterii declaraţia ministrului Culturii nu este primită cu bucurie. "În calitatea de ministru al Culturii, domnul Barbu este manager public şi ar trebui să asigure echidistanţa şi o competiţie internă adevărată. O să-i cer să se pronunţe şi asupra Clujului şi a altor oraşe", a declarat deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea.

„Dacă era vorba despre un ministru de la PSD, puneam mâna pe telefon şi îl întrebam: măi, ce ai făcut? Nu este corect ca un ministru să se implice în competiţie şi să se poziţioneze de partea unui oraş candidat. Nu ştiu care au fost motivele domniei sale. Este clar că vor mai fi discuţii. Parlamentarii noşti vor face interpelări şi tot ce le stă în putinţă pentru o competiţie corectă şi pentru a susţine oraşul Cluj-Napoca. Trebuie să vedem ce fac şi cei de la PNL", a declarat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Parlamentarul PNL Steluţa Cătăniciu, care a declarat în repetate rânduri că vor face lobby la Bucureşti pentru candidatura Clujului la titlul de Capitală Europeană, nu au putut fi contactată în cursul zilei de ieri pentru a formula un punct de vedere legat de poziţia asumată de Ministrul Culturii.

În schimb, liderul PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, susţine că ministrul s-a grăbit în declaraţii. "Ministrul ar trebui să se mai gândească atunci când face astfel de declaraţii. Clujul este extreme de important din punct de vedere cultural şi astfel de decizii nu pot fi luate la cald, până când nu se cântăresc bine toate argumentele", a declarat Petran.

În afară de Cluj-Napoca, şi-au anunţat intenţia de a candida la titlul de Capitală Culturală Europeană, oraşele Iaşi, Alba Iulia, Braşov, Arad, Timişoara şi Sfântu Gheorghe.

 

 

Comenteaza