Şcolit la Cluj, concertmaistru la una dintre orchestrele europene de top

Şcolit la Cluj, concertmaistru la una dintre orchestrele europene de top
Violonistul Koppándi Jenö a absolvit liceul de muzică şi Conservatorul la Cluj, iar în prezent este concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii Naţionale din Ungaria.

A călătorit 80.000 de kilometri în ultimele două luni, cântă în mari săli de concerte de pe mai multe continente, dar perioada petrecută la Cluj, pe timpul studiilor muzicale, reprezintă "cei mai frumoşi ani" pentru violonistul Koppándi Jenö, concertmaistrul uneia dintre orchestrele de top din Ungaria, dar şi de la nivel european. Aflat la Cluj, în turneul întreprins de Filarmonica Ungară în România, artistul a acceptat o scurtă discuţie cu ZIUA de CLUJ.

"E o bucurie că m-am întors la Cluj (cu ocazia concertului susţinut de Filarmonica Naţională Maghiară joi seară - n. red.). Pentru mine perioada petrecută la Cluj a însemnat cei mai frumoşi ani, şi nu spun cuvinte mari. Chiar dacă era comunism, aveau o anumită «picanterie». Viaţa spirituală, în sensul de concentrare pe artă, era mult mai intensă. Nu aveam foarte multe alternative, citeam, ascultam muzică, cântam muzică, mergeam la chefuri. Nu vorbeam însă despre bani, pentru că nu aveam, ci despre artă", rememorează violonistul Koppándi Jenö, concertmaistru, din anul 2000, al Filarmonicii Naţionale din Ungaria. Concertul de joi seară de pe scena sălii Auditorium Maximum a însemnat şi revenirea artistului pe o scenă unde a cântat în urmă cu 25 de ani. "M-am născut la Miercurea Ciuc. Tatăl meu, profesor de muzică, mi-a pus la şase ani vioara în mână, şi mi-a zis «O să fii violonist!»", precizează Koppándi.

"E greu cu vioara, începe să sune după trei, patru, cinci ani, în funcţie şi de talent. La mine a început să sune după vreo doi (ani - n. red.)", adaugă artistul. El a absolvit la Cluj atât liceul de muzică, în 1985, cât şi Conservatorul, în 1989, şi a avut chiar ocazia de a cânta alături de Filarmonica din Cluj. Din 1991 a plecat în Ungaria, a fost concertmaistru în cadrul unei orchestre de cameră, iar din anul 2000 a intrat, în aceeaşi calitate, în componenţa Orchestrei Filarmonicii Naţionale ungare, una dintre orchestrele de referinţă din ţara vecină, dar şi în spaţiul european, aflată sub conducerea renumitului muzician Kocsis Zoltan.

Koppándi a fost prezent anul trecut cu Filarmonica maghiară la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, într-un concert din cadrul Festivalului Enescu. "Ştiam sala, dar nu are acustică bună. Fosta sală a Filarmonicii e mult mai potrivită din acest punct de vedere. O acustică bună îţi dă o senzaţie specială atunci când interpretezi. Preferata mea este Musikverein (celebra sală de concerte din Viena - n. red.). În sălile moderne lipseşte intimitatea, se pierde din legătura publicului cu muzicienii. În sălile vechi, legătura cu omul se simte altfel, de aceea şi prefer Musikverein", adaugă artistul. Koppándi Jenö îşi desfăşoară astăzi cariera pe trei "fronturi": în cadrul Filarmonicii maghiare, în ansambluri de muzică de cameră, respectiv solo.

A avut ocazia de a cânta în marile săli de concerte din lume, nu doar din Europa, ci şi din Asia sau SUA. "Revin în România cam o dată pe an, asta şi pentru că, deşi distanţa nu e aşa mare, din Budapesta până la Miercurea Ciuc fac vreo 11 ore. În ultimele două luni am făcut 80.000 de kilometri. Când văd un autobuz sau un avion am o strângere de inimă", explică violonistul. El consideră că principalul atu al Orchestrei Filarmonicii Naţionale din Ungaria îl reprezintă aportul lui Kocsis Zoltan, director artistic şi dirijor al ansamblului din anul 2000, muzician apreciat la nivel internaţional. Koppándi admiră "tot ce înseamnă muzică valoroasă", dar îl preferă pe compozitorul Franz Schubert, pentru muzica pură, dar şi pentru că se potriveşte spiritului său.

Ar cânta alături de Filarmonica clujeană

Concert maestru al Orchestrei Filarmonicii Naţionale maghiare, dar şi muzician de cameră şi solist, Koppándi îşi doreşte să colaboreze cu Filarmonica clujeană. Conform acestuia, au existat discuţii particulare care prefigurau colaborarea, dar aceasta nu s-a concretizat.

 

 

Comenteaza