Competiție de multirotoare, în premieră la Cluj

Competiție de multirotoare, în premieră la Cluj
15 piloți de aeromodele sunt așteptați să se întreacă în cadrul unei competiție în premieră la Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc între 26 şi 27 august, la Liberty Technology Park Cluj,

„Așteptăm toți pasionații de sport și tehnologie să ia parte la acest eveniment și să susținem împreună aeromodelismul, un sport pe care îl considerăm nobil", a declarat Babos Andras Sandor, președintele Asociației Române de Aeromodelism.

Accesul publicului este gratuit, iar programul evenimentului este sâmbătă, 26 august, între orele 12:00 și 19:00, iar duminică, 27 august, între orele 10:00 și 17:00.

„Suntem mândri să găzduim prima competiție de multirotoare de curse din Cluj-Napoca, mai ales că am descoperit că majoritatea rezidenților parcului nostru tehnologic sunt pasionați de inovație, noi tehnologii și noi sporturi", a declarat Nina Moldovan, CEO al Liberty Technology Park Cluj.

Ce este un multirotor de curse

Din punct de vedere tehnic este un quadcopter, adică un aeromodel cu patru motoare și patru elice, iar pentru a fi competitiv în curse este construit cu accent pe agilitate și manevrabilitate. Piloții zboară multirotoarele pe diferite tipuri de piste, folosind o radiocomandă RC cu două joystick-uri și ochelari FPV (first-person view), prin care văd în direct imaginea transmisă de camerele video de pe aparat.

Aceste multirotoare sunt cunoscute de publicul larg și sub denumirea de dronă. Potrivit terminologiei de specialitate, dronele sunt aparate utilitare - folosite în scop lucrativ, în domeniul militar. Atunci când sunt folosite în scop sportiv ori recreativ, sunt aeromodele.

Cum arată o cursă cu multirotoare?

Participanții stau unul lângă altul în cabine staționare, cu radiocomanda RC în mână și ochelarii FPV la ochi. Fiecare aparat are propria culoare led, iar spectatorii le pot diferenția cu ușurință. Pista are o linie de pornire și una de sosire și este un curs tridimensional - aparatele vor zbura în sus, în jos, în jurul și prin diferite puncte de control, obstacole, tunele și porți.

În timpul cursei, multirotoarele pot atinge viteze de până la 140 km/h și o accelerație de la 0 la 100 km în 1,8 secunde. Suprafața totală a pistei de zbor de la eveniment va avea 20.000 mp, iar spectatorii vor putea urmări cursele cu ajutorul unui ecran de 3,8 x 3,2 m.

Cursele cu multirotoare, mai populare în țările vestice, reprezintă încă o noutate în țara noastră. Primele competiții au avut loc anul trecut - la București, Brașov și Salina Turda. Potrivit reprezentanților ARA, în România există în prezent 60 de piloți care practică această ramură sportivă, iar tendința este de creștere, în special în rândul tinerilor.

Comenteaza