Concert simfonic cu lucrări de Beethoven, vineri la Filarmonică

Concert simfonic cu lucrări de Beethoven, vineri la Filarmonică
Orchestra Filarmonicii clujene, sub bagheta dirijorului spaniol Oliver Diaz şi alături de pianistul Viniciu Moroianu va susţine un concert simfonic cu lucrări de Beethoven, vineri, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Din programul serii fac parte trei dintre cele mai populare lucrări beethoveniene: Concertul nr. 5 pentru pian - Imperialul, Uvertura Coriolan şi Simfonia destinului.

Născut în 1971, la Oviedo, Óliver Díaz este director muzical şi artistic al Orchestrei Simfonice din Gijón. A studiat la Conservatoarele din Gijón şi Oviedo, absolvind, în 1999, pianul şi compoziţia. În timpul acestei perioade, care a coincis şi cu primii săi paşi în profesia de muzician, a câştigat numeroase premii la competiţii de pian (de la San Sebastián, Guernica, Berga, „Casa Viena" sau „Piano Royal") şi a urmat cursurile de măiestrie susţinute de Jean François Heisser, Michel Beroff, Irina Zaritskaya, Josep María Colom şi Blanca Uribe.

Între 1998 şi 2001, a studiat la Conservatorul „Peabody" şi la Universitatea „John Hopkins" din State Unite, completându-şi ulterior educaţia la Juilliard School of Music, cu Julian Martin, şeful departamentului de pian. În colaborare cu acesta, Óliver Díaz a pus, în anul 2000, bazele Festivalului de Pian „New Millennium International". A fondat apoi Millenium Symphony Orchestra, care avea să devină Gijón Symphony Orchestra, al cărei director este din anul 2002,
Tot în acelaşi an, a devenit primul muzician spaniol - şi singurul, până în prezent - căruia i s-a oferit bursa pentru dirijat „Bruno Walter", studiind astfel la Juilliard School of Music, cu Otto Werner Mueller, Charles Dutoit şi Yuri Temirkanov. În acelaşi context, a debutat în cadrul celui mai prestigios festival de muzică contemporană din New York, Focus Festival.

Stăpânind un repertoriu extins, de la lucrări baroce până la lucrări contemporane, Óliver Díaz a susţinut concerte în Spania, Portugalia, Franţa, Germania şi Statele Unite, şi a înregistrat CD-uri şi DVD-uri pentru casele Subterfuge Records, Infinity Studios, La Factoria Records, GijónDnota, Elemental Films, Warner Music Spain şi 18 Chulos Records.

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3) de luni până joi între orele 10-16 sau vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor). Preţul unui bilet este de 20 de lei sau 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

 

Etichete
Comenteaza