Concert vocal-simfonic, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, la Filarmonica Cluj

Concert vocal-simfonic, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, la Filarmonica Cluj
Maestrul dirijor Cristian Mandeal revine pe scena Colegiului Academic. Corul si Orchestra Simfonică a Filarmonicii Cluj vor interpreta lucrări semnate de Gustav Mahler şi Anton Bruckner. Invitaţi speciali: soporana Iulia Isaev, mezzosoporana Liliana Mattei, tenorul Ruben Muresan şi basul Sandor Arpad. Corul va fi pregătit şi condus de dirijorul Cornel Groza.

În cei 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale. 

După absolvirea Liceului de Muzică din Braşov şi finalizarea Academiei de Muzică din Bucureşti, unde a urmat studiul pianului, compoziţiei şi dirijatului, Cristian Mandeal s-a perfecţionat la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache. Actualmente, Cristian Mandeal este director general şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti, precum şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu".

În calitate de dirijor, Cristian Mandeal s-a afirmat atât pe scenele româneşti, cât şi pe cele din străinătate, numele său fiind apreciat în peste treizeci de ţări. Astfel, Cristian Mandeal a fost invitat să dirijeze ansambluri orchestrale de renume situate pe nu mai puţin de patru continente diferite. În această calitate a ajuns să colaboreze cu nenumăraţi artişti de prim rang pe plan mondial: Radu Lupu, Mstislav Rostropovici, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber etc. Colaborând cu casele de discuri Electrocord, MBG Classics (Arte Nova) şi Claves, Cristian Mandeal a înregistrat integrala simfoniilor de Bruckner, creaţiei brahmsiene simfonice şi vocal-simfonice, precum şi lucrările simfonice enesciene.

Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.

Concertul Filarmonicii de Stat "Transilvania" va avea loc vineri, 29 mai 2015, începând cu ora 19, pe scena Colegiului Academic. Preţul biletelor: 20 de lei preţ între, 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. 

Comenteaza