Concurs de proiecte pentru un centru de arte și meșteșuguri la Castelul Banffy

Concurs de proiecte pentru un centru de arte și meșteșuguri la Castelul Banffy
Un centru de arte și meșteșuguri se vrea amenajat în incinta Castelului Banffy din Bonțida, gazdă în prezent a unor festivaluri precum TIFF, Electric Castle sau Barock. Tinerii arhitecţi, designeri, artişti vizuali şi meşteri sunt invitați să își prezinte ideile în cadrul unui concurs de proiecte lansat de Fundația Transylvania Trust, cea care administrează castelul.

Proiectele de concurs vor fi depuse în format digital până în 15 mai, vor fi evaluate apoi de un juriu de specialitate, iar rezultatul va fi comunicat participanților până în 31 mai. Bugetul de implementare este de 10.000 de euro. Intervențiile se vor realiza în cadrului unui workshop, în luna august, și vor rămâne temporar în castel, pentru o perioadă de cinci ani.

"Clădirea principală a castelului așteaptă renașterea. Deși este ruinată, încă păstrează grandoarea de altădată: salonul galben, salonul albastru și salonul Maria Tereza (care a primit numele împărătesei ca semn al loialității), așteptând revitalizarea. Apelul de proiecte are ca obiect clădirea principală - locație a viitorului centru de arte și meserii, care va reconecta artiștii și meseriașii într-o creație comună pentru revitalizarea castelului.

În acest proces se vor diferenția două etape: de restaurare-conservare parțială a clădirii cu ocazia taberei conduse de meșterii constructori și regândirea efemeră a spațiilor interioare și exterioare prin concursul de proiecte, în scopul de a evidenția valorile aproape uitate ale castelului. Artiștii și meșterii vor participa la procesul complex al creației comune și al învățării interdisciplinare a modalităților tradiționale și contemporane a revitalizării unui monument istoric", se arată în apelul de proiecte.

Mai multe detalii AICI.

Castelul Bánffy (în maghiară Bonchidai Bánffy-kastély) este un ansamblu arhitectonic construit de această familie în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii e renascentist, extinderile ulterioare au fost făcute în sec. al XVIII-lea în stil baroc, iar în sec. al XIX-lea în stil romantic (inclusiv galeria neogotică de la 1890). Ansamblul se află în proces de restaurare.

Amintim că Bonțida a fost desemnată "Sat cultural al României" în 2016.

Comenteaza