Cristi Puiu face filme “cum crede el”

Cristi Puiu face filme “cum crede el”
Lecţia de cinema la care a fost invitat renumitul regizor Cristi Puiu s-a transformat într-un dialog aprins între acesta şi numerosul public prezent.

Puiu a contestat vehement faptul că ar exista "un Nou Val românesc" al cinemaului autohton. "Există doar cinema, pur şi simplu. Nici austriac, nici englez, nici românesc. Doar cinema pur. A, poate aşa, la detalii, să se ştie de unde provine regizorul! Noul Val e un briceag elveţian, nu un cuţit cu două tăişuri. Nu există Noul Val, nu există o estetică a Noului Val. Fac cinema aşa cum cred eu, aşa cum simt eu", a spus el. Regizorul peliculelor "Moartea domnului Lăzărescu" sau "Aurora" a explicat că, pentru el, este foarte importantă relaţia cineastului cu viaţa.

"Când aţi fost ultima oară, mă refer la cei care sunt studenţi la film, vor să facă film, pe o stradă anume să puneţi o cameră de filmat şi să staţi o zi ca să filmaţi? O să vedeţi câte lucruri extraordinare se întâmplă pe care noi nu le observăm. Noi trăim ca şi cum nu am vrea să le vedem, suntem noi cu clişeele noastre. Dar lucrurile nu evolează aşa....viaţa reală e lângă noi, se întâmplă chestii extraordinare şi noi nu le luăm în seamă. Ei... asta mă interesează foarte tare", a fost "pontul" oferit tinerilor de multipremiatul cineast. Documentarea este o altă dimensiune pe care un regizor trebuie să o stăpânească foarte bine. "Eu vreau să văd, să aud. Nu pot funcţiona altfel. Ce e scris pe scenariu poate să sune bine pe hârtie, dar când auzi cum iese din gura unui actor, vezi că nu e bine! Şi aşa lucrez. Uneori merge bine, alteori nu, dar aşa fac eu".

 

Etichete
Comenteaza