De ce a pierdut Clujul titlul de Capitală Culturală. Explicaţia omului care a dat votul decisiv FOTO

De ce a pierdut Clujul titlul de Capitală Culturală. Explicaţia omului care a dat votul decisiv FOTO
Omul care a decis oraşul câştigător al titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021 a explicat motivul pentru care Clujul a pierdut în faţa Timişoarei.

"Clujul nu a făcut nicio greşeală. 12 oameni le-au intervievat, le-au analizat şi au simţit că ambele oraşe au programe excelente. Unul trebuie să câştige şi în balanţa discuţiei s-a dovedit a fi Timişoara. Dar după cum spuneam, a fost o bătălie extrem de strânsă. Nu-mi aduc aminte exact, a trecut un an de atunci, ceva anume ce m-a făcut să iau acea hotărâre. Dar dacă votam pentru Cluj, eram fericit. Dacă votam pentru Timişoara, eram la fel de fericit", a declarat Steve Green, preşedintele juriului competiţiei internaţionale Cluj Capitală Europeană a Culturii 2021, pentru ZIUA de CLUJ. 

Amintim că, anul trecut, Clujul a fost la un pas distanţă de a câştiga titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Juriul internaţional a votat de două ori, de fiecare dată fiind însă număr egal de voturi între Cluj şi Timişoara. Cuvântul final i-a aparţinut preşedintelui Steve Green. 

Clujul a fost favorit în cursa pentru câştigarea acestui titlu până în ultimul moment. Şi totuşi, ce i-a lipsit? CITEŞTE RAPORTUL INTEGRAL AL JURIULUI AICI.

În raportul de evaluare al juriului, publicat la puţin timp după rezultat, se arată că "programul cultural cu care oraşul Cluj-Napoca a candidat la acest titlu a fost unul puternic şi vizibil îmbunătăţit faţă de cel prezentat la finele anului 2015. De asemenea, echipa coordonatoare a fost entuziastă şi convingătoare. Şi dimensiunea europeană a fost bine exploatată, având câteva idei inovative. Nu în ultimul rând, programul se pliază perfect pe actuala strategie culturală a oraşului şi pune bazele unor importante şi benefice schimbări după anul 2021". A lipsit însă o strategie culturală dincolo de şi după finalizarea programului Capitală Culturală Europeană 2021.

În ciuda înfrângerii, Asociaţia care s-a ocupat de candidatura Clujului s-a reinventat în vederea continuării proiectelor majore din programul propus în cadrul competiţiei UE. Centrul Cultural Clujean va implementa, în perioada 2018-2020, proiectele revizuite din dosarul de candidatură, anul 2017 fiind folosit pentru replanificarea proiectelor, pentru îmbunătățirea cadrului legislativ local și național de funcționare a programelor culturale și pentru demararea unor versiuni pilot ale proiectelor apreciate în mod deosebit de către juriul european în raportul de evaluare.

În acest context, la Cluj ia naştere şi o reţea europeană a oraşelor care au candidat şi n-au reușit să devină Capitală Culturală Europeană. Steve Green este unul dintre invitaţii speciali.

Mai multe despre această reţea şi programul conferinţei de sâmbătă, 23 septembrie 2017, AICI. 

Comenteaza