Depunere de coroane in memoria lui Eminescu, la Teatrul Naţional FOTO

Depunere de coroane in memoria lui Eminescu, la Teatrul Naţional FOTO
Peste o sută de persoane au participat, azi dimineaţă, în faţa Teatrului Naţional, la manifestările organizate de Primăria Cluj-Napoca pentru marcarea zilei de naştere a lui Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii, în cadrul cărora au fost depuse coroane de flori la statuia poetului şi au fost recitate poezii.

Manifestările comemorării a 163 de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescuau au început la ora 10.00, cu o slujbă religioasă condusă de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi au continuat cu recital de poezie susţinut de mai mulţi elevi de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu.

Apoi, a urmat depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia poetului din faţa Teatrului Naţional. Printre instituţiile care au ţinut să aducă un omagiu poetului naţional Mihai Eminescu se numără: Primăria Cluj-Napoca, Prefectura Cluj,  Jandarmeria, Divizia 4 Infanterie "Gemina", Academia Română filiala Cluj, Inspectoratul Şcolar Cluj, partidele politice locale, Uniunea Scriitorilor şi câteva asociaţii culturale.

La depunerea de coroane şi jerbe de flori au asistat şi câţiva zeci de pensionari, iar două doamne au pus la finalul ceremoniei, la statuia poetului, câte o floare.

Manifestările omagiale continuă la ora 12.00, la sediul filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România, cu lansarea a şase nume noi, în Colecţia de debut Biblioteca Tânărului Scriitor: Alina Bako, Adela Dinu, Olesea Ciobanu, Marian Horvat, Tatiana Oltean şi Cristina Vidruţiu. Carţile celor şase, premianţi ai concursului de debut organizat în 2012 de USR Cluj au fost editate în colaborare cu editurile Eikon (5 titluri) şi Casa Cărtii de Ştiinţa. (1 titlu).

De la ora 17.30, la Cinema Mărăşti, va avea loc spectacolul omagial de muzică, poezie şi dans intitulat „Eminesciana", iar de la ora 19.30 la Galeria „Arte" va avea loc expoziţia claselor de pictură ale Şcolii de Arte sugestiv intitulată „Cluj - Kolozsvar - Klausenburg".

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani - d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.  Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, și-a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010.

Comenteaza