“Dictatura” lui Chirilov la TIFF

“Dictatura” lui Chirilov la TIFF
Prezent la o întâlnire cu publicul la TIFF Lounge, directorul artistic Mihai Chirilov (foto) a vorbit despre responsabilitatea de a alege programul unui festival, dar şi despre “jocurile de culise” petrecute pe arena marilor festivaluri, unde prezenţa unor filme minore este negociată de boardurile de critici.

"Câtă vreme îmi pot permite luxul de a-mi asuma selecţia filmelor, o s-o fac. E important ca, atunci când semnezi o selecţie, s-o semnezi tu şi numai tu. Un film poate face unanimitatea unei singure persoane", a spus Chirilov, arătând că vrea să scape, astfel, de "şantaje emoţionale". El a dezvăluit că toate festivalurile de renume au boarduri formate din 8-10 persoane care văd toate filmele şi că, nu de puţine ori, în competiţii sau în selecţiile programului intră pelicule "negociate" care, deşi nu au plăcut majorităţii criticilor, pot bloca proiecţia pe marele ecran a unor filme bune. "La TIFF eu îmi asum şi succesele, şi eşecurile", a spus Chirilov.

Extravagantul director artistic s-a arătat uşor deranjat de faptul că noua variantă Open Air (în Piaţa Unirii) pentru ceremonia inaugurală a festivalului îi limitează alegerea filmului din deschidere. "În varianta Open Air nu poţi controla cine vede acele imagini. La Republica ştiam că în sală sunt persoane peste 18 ani, adulte, în centru nu ştii ce copil poate intra în contact cu imagini fie prea violente, fie prea sexuale, iar unii pudibonzi se pot arăta deranjaţi. De altfel, şi la Cluj, şi la Sibiu am avut reclamaţii la Protecţia Consumatorului pentru nişte filme considerate de unii spectatori prea explicite", a declarat criticul. TIFF Lounge are loc zilnic de la ora 17:00, în cortul cu acelaşi nume din Piaţa Unirii. Clujenii se pot întâlni azi cu protagoniştii spectacolului Autobahn, Paul Ipate şi Ioana Blaj, cunoscuţi din campania Maximia Vodafone.

 

 

Etichete
Comenteaza