Diesel Club revine în viaţa de noapte a clujenilor

Diesel Club revine în viaţa de noapte a clujenilor
Diesel Club îşi redeschide porţile vineri seara şi găzduieşte petrecerea "Inoubliable" marca Chouette, arată sursele ZIUA de CLUJ. Localul simbol a vieţii de noapte din Cluj-Napoca îşi va continua activitatea în spaţiul în care a funcţionat în ultimii 20 de ani cel puţin până în 2019.

Acest lucru este posibil dată fiind decizia Tribunalului Specializat Cluj, din data de 26 ianuarie 2017, prin care s-a respins definitiv cererea de evacuare a clubului din spațiul în care funcționează în Piața Unirii, cerere formulată de proprietarul clădirii, şi anume Protopopiatul Romano-Catolic. 

Totul a pornit de la un act adiţional la contractul de închiriere a spaţiului din centrul oraşului. Contractul inițial era de 5 ani - din 2002 până în 2007. În 2004, Mircea Buteanu - patronul Diesel - a investit în renovarea clubului şi astfel a încheiat actul adiţional ce prevede prelungirea chiriei cu încă 12 ani. Neclaritatea clauzei a dus la conflict: Protopopiatul Romano-Catolic a contorizat 12 ani începând din 2004 (adică până în 2016), iar Buteanu din 2007 (ceea ce înseamnă aprilie 2019). 

ZIUA de CLUJ a mai scris pe marginea acestui subiect în 19 ianuarie 2017. La acea vreme, avocatul romano-catolicilor, Răzvan Neamţu, explica că Protopopiatul nu mai doreşte să continue colaborarea cu Mircea Buteanu. Proprietarul mai poate cere evacuarea clubului însă într-un proces pe procedură normală (cu probe şi martori). Până la o decizie definitivă, Diesel va funcţiona în continuare drept cafenea pe timp de zi şi club noaptea. 

Diesel Club, denumit la origine Diesel Jazz Bar", s-a născut în 01.01.1996. Spaţiul era o veche pivniţă de vinuri (datată 1460), care aparţine Parohiei Romano-Catolice, arhiepiscopul locuind chiar deasupra cafenelei.

Amenajat iniţial de un grup de asociaţi într-un stil apropiat pub-urilor, localul şi-a schimbat, începând cu luna mai 1996, proprietarul şi denumirea, devenind Diesel Club. Noul proprietar, Mircea Buteanu, a adus unele modificări de amenajare şi dotare localului, dar mai ales l-a propulsat în viaţa oraşului.

Iniţial clubul a promovat exclusiv stilurile jazz şi blues, dar ulterior a diversificat genurile. În Diesel a concertat toată "floarea cea vestită" a muzicii româneşti. Apogeul celor peste 300 de concerte a reprezentat-o recitalul legendarilor Smokie de la sfârşitul anilor '90. Ulterior, odată cu schimbarea generaţiilor şi a stilului de viaţă, Diesel a devenit "club music". La redeschidere a fost invitat Ravin, rezident la Buddha Bar din Paris.

 

Comenteaza