Un simbol al vieţii de noapte din Cluj se închide după 20 de ani. Gazdă pentru greii jazzului şi bluesului. Cele mai tari petreceri TIFF FOTO/VIDEO

Un simbol al vieţii de noapte din Cluj se închide după 20 de ani. Gazdă pentru greii jazzului şi bluesului. Cele mai tari petreceri TIFF FOTO/VIDEO
Se închide unul din cele mai vechi localuri din Cluj-Napoca. După mai bine de 20 de ani de activitate.

De-a lungul timpului, i-au trecut pragul nume grele din industria muzicală autohtonă (Iris, Direcţia 5, Pronconsul, Teodora Enache, Semnal M, Harry Tavitian, Johhny Răducanu, Taxi, Urma, etc.) şi internaţională (Al di Meola, Narcotango, Smokie, Iyeoka, Roberto Fonseca, Otros Aires, Parov Stelar, etc.). A găzduit Transilvania Jazz Festival, dar şi cele mai nebune petreceri: Şatra şi HBO Party din cadrul TIFF. Ba mai mult, fiindcă a funcţionat în tot acest timp în acelaşi spaţiu (Piaţa Unirii 10) a devenit unul din punctele de reper pentru oricine îşi dă întâlnire în centrul oraşului. Este vorba, după cum bine aţi ghicit, de Diesel Club. 

Cum aşa? Contractul de închiriere pentu spaţiul în care a funcţionat localul a expirat încă din luna octombrie 2016, iar proprietarul clădirii - Protopopiatul Romano-Catolic - nu mai doreşte să continue colaborarea cu Mircea Buteanu, patronul Diesel. Aceasta este explicaţia oferită de avocatul romano-catolicilor, Răzvan Neamţu. Acesta a mai spus că nu a avut loc nicio negociere pe tema cuantumului chiriei, aşa cum s-a vehiculat în mass-media.

Contactat de reporterii ZIUA de CLUJ, Mircea Buteanu nu a dorit să comenteze pe acest subiect. Proprietarii spaţiului vor avea mult de câştigat, dat fiind faptul că latura vestică a Pieţei Unirii urmează să devină pietonală în cursul acestui an. Mai exact până la Zilele Clujului, eveniment cultural ce se desfăşoară anul în luna mai. Prin urmare, localurile ce funcţionează în zonă ar putea avea posibilitatea să-şi mărească terasele considerabil. 

Diesel Club, denumit la origine Diesel Jazz Bar" s-a născut în 01.01.1996. Spaţiul era o veche pivniţă de vinuri (datată 1460), care aparţine Parohiei Romano-Catolice, arhiepiscopul locuind chiar deasupra cafenelei.

Amenajat iniţial de un grup de asociaţi într-un stil apropiat pub-urilor, localul şi-a schimbat, începând cu luna mai 1996, proprietarul şi denumirea, devenind Diesel Club. Noul proprietar, Mircea Buteanu, a adus unele modificări de amenajare şi dotare localului, dar mai ales l-a propulsat în viaţa oraşului.

Iniţial clubul a promovat exclusiv stilurile jazz şi blues, dar ulterior a diversificat genurile. În Diesel a concertat toată "floarea cea vestită" a muzicii româneşti. Apogeul celor peste 300 de concerte a reprezentat-o recitalul legendarilor Smokie de la sfârşitul anilor '90. Ulterior, odată cu schimbarea generaţiilor şi a stilului de viaţă, Diesel a devenit "club music". La redeschidere a fost invitat Ravin, rezident la Buddha Bar din Paris. 

Comenteaza