Dirijorului Mihail Agafiţa conduce concertul simfonic de la CCS

Dirijorului Mihail Agafiţa conduce concertul simfonic de la CCS
Filarmonica de Stat „Transilvania" organizează vineri, 5 aprilie, un concert vocal-simfonic, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa, alături de solistul la saxofon Reman Zoltan.

Din programul concertului susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat "Transilvania" fac parte operele muzicale: Mihail Ivanovici Glinka - Jota aragonesa, Hector Villa Lobos - Fantezia pentru saxofon sopran şi orchestră de cameră, Nikolai Rimski-Korsakov - Uvertura Marele Paşte rusesc şi Serghei Taneev - Cantata Ioan Damaschinul.

Mihail Agafiţa a susţinut, pe parcursul a 17 ani, peste 400 de concerte simfonice, spectacole de operă şi balet, alături de ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, efectuând şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta sau Tunisia.

Născut în 1973 în oraşul Călăraşi din Republica Moldova, Mihail Agafiţa a studiat dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de dirijat a profesorului Dumitru Goia. La aceeaşi instituţie, urmează ulterior cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. Între 2005-2007, se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, cursuri organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din noiembrie 2009 devine şi dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania" din Cluj-Napoca.

Din anul 2010, Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri, de la baroc la contemporan, printre ele aflându-se şi lucrări în primă audiţie.

Concertul va avea loc vineri, 5 aprilie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor.

 

Etichete
Comenteaza