Epopeea plăcuţelor bilingve: Boc nu le-a vrut, un grup de iniţiativă le va monta...din bani de la municipalitate

Epopeea plăcuţelor bilingve: Boc nu le-a vrut, un grup de iniţiativă le va monta...din bani de la municipalitate
Proiectul grupului de inițiativă Musai-Muszáj, care militează pentru montarea plăcuţelor bilingve la intrare în oraş, a ieşit pe primul loc în concursul de idei lansat de COM’ON Cluj-Napoca.

Proiectul COM'ON Cluj-Napoca a fost iniţiat de Federaţia Share, cea care se ocupă de programul "Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului" şi presupune finanţarea din bani publici a 250 de proiecte pentru comunitate. Bugetul total este de 500.000 lei. 

Proiectele au fost propuse de grupuri informale, formate din minim trei membri cu vârste curpinse între 14-35 de ani. Fiecare grup a putut intra în concurs cu un număr de maxim cinci inițiative.

Între cele 438 de inițiative comunitare înscrise în concurs s-a numărat şi proiectul grupului de inițiativă Musai-Muszáj. În urma votului publicului, etapă ce s-a încheiat ieri, plăcuţele bilingve au ieşit pe locul întâi, cu 920 de voturi. 

"Tinerii din Cluj doresc plăcuțe multilinvge! Chiar dacă Primăria Cluj-Napoca nu a susținut inițiativa grupului Musai-Muszáj de a așeza plăcuțe multilingve, în română, maghiară și în germană la intrările în oraș, proiectul a terminat pe locul întâi la votul organizat de Com'on Cluj pentru proiectetele care vor fi finanțate din bugetul public, în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Astfel, Municipiul Cluj-Napoca va finanța un proiect pe care nu a susținut în trecut", au transmis membri grupului de iniţiativă. 

În 5 februarie 2015, Curtea de Apel Cluj a decis că Primăria Cluj-Napoca nu mai este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş. De atunci, grupul de inițiativă Musai-Muszáj a organizat mai multe flash mob-uri şi dezbateri publice pe această temă, prin care au încercat să convingă cel puțin 1.000 de cetățeni clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului. Au reuşit. Cererile au fost depuse în cursul săptămânii trecute la sediul principal al municipalităţii. 

Proiectul COM'ON Cluj-Napoca, propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE Cluj-Napoca și cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, are titlul de Buget Participativ de Tineret în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Mecanismului Spațiului Economic European 2009-2014 prin Fondul ONG, Componenta IMPLICARE.

În urma votului publicului, un număr de 250 de proiecte vor primi finanțare de până la 4.500 de lei fiecare pentru a putea fi implementate (n.red. inițiativele sprijinite pot fi realizate între 4 mai - 30 noiembrie 2015).

"Pe baza rezultatelor obţinute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Obiectivul strategic este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care vor contribui la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Bugetul total al activităţilor culturale, educative, sportive, civice etc. preconizate a se realiza va fi de aproximativ 500.000 lei", explică Grupul PONT, inițiatorul COM'ON Cluj-Napoca.

Vezi toate iniţiativele înscrise în concurs AICI. 

 

Comenteaza