Evantaie şi mătăsuri din China, în expoziţie la Muzeul Etnografic

Evantaie şi mătăsuri din China, în expoziţie la Muzeul Etnografic
Zilele municipiului Cluj-Napoca aduc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei cea mai apreciată expoziţie de evantaie şi mătăsuri din China.

Expoziţia "Artă şi măiestrie în China - umbrele, evantaie si broderii" realizată cu sprijinul Ministerului Chinez de Artă şi Cultură numără un total de 145 de exponate, dintre care 25 de umbrele, 49 de evantaie şi 71 de piese brodate. Exponatele sunt specifice provinciilor Jiangsu, Hunan, Sichuan şi Guangdong, cele mai recunoscute şi apreciate patru stiluri ale broderiei chinezeşti.

Evantaiele au apărut în China acum mai bine de 3000 de ani, aproximativ în timpul dinastiilor Shang şi Zhou. Există numeroase tipuri de evantaie chinezeşti: evantaie de hârtie, de bambus, de palmier, evantaie cu pene, cu pânză, cu inserţii de mătase sau evantaie din paie de grâu. Cu o istorie chiar mai lungă, umbrela a apărut în China încă de acum 4000 de ani iar în prezent reprezintă unul din cele mai populare accesorii ale omenirii. Scopul ce a stat la baza acestei invenţii a fost acela de a-l feri pe om de ploaie însă oamenii au găsit umbrelei noi întrebuinţări, în special aceea de a proteja împotriva căldurii şi razelor solare extreme. Cu toate acestea, structura de bază a umbrelei a rămas în mare parte neschimbată din antichitate până în prezent.

Expoziţia va fi deschisă în cadrul Zilelor municipiului Cluj-Napoca la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în perioada 25 mai - 1 iunie 2012, începând cu ora 12.

 

 

Comenteaza