Video Festival de reconstituire istorică, în weekend, la Cluj! Focus pe Primul Război Mondial

Festival de reconstituire istorică, în weekend, la Cluj! Focus pe Primul Război Mondial
Festival de reconstituire istorică, în weekend, la Cluj! Focus pe Primul Război Mondial
Festival de reconstituire istorică, în weekend, la Cluj! Focus pe Primul Război Mondial

Anul acesta, Transylvania History Days se va înscrie in randul evenimentelor culturale dedicate Centenarului, fiind focalizat pe evenimentele Primului Război Mondial.

La o sută de ani de la Marea Unire și finalul Primului război mondial, Transylvania History Days propune publicului clujean o oportunitate inedită de reconstituire a istoriei. În perioada 17-19 august 2018, în intervalul orar 12.00-20.00, publicul este invitat să testeze două aplicații în VR (Virtual Reality) care urmăresc reconstituirea experienței războiului prin ochii unui soldat aflat pe front dar și modul în care personalități de rang istoric național au contribuit la realizarea Marii Uniri.

 

O primă aplicație în VR (Virtual Reality), realizată de către echipa ”3dpixelated” în colaborare cu membrii Asociației Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală va consta într-o experiență imersivă a ceea ce a însemnat viața pe câmpul de luptă a unui soldat în Primul război Mondial. Vreme de câteva minute, spectatorul va fi transpus, cu ajutorul realității recreate în mod virtual, în lumea frontului de război și a tranșeelor, având astfel parte de experiența unui soldat din Primul război Mondial.

Experiența de realitate virtuală centrată pe Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, realizată de către echipa ”Vreestory”, îmbină evenimentul istoric cu mediul virtual. Timp de 5 minute, utilizatorii sunt transpuși în Sala Unirii din Alba Iulia în 1918, unde prin diferite animații si interacțiuni pot afla mai multe informații despre momentul ce a stat la baza definirii României moderne.  VR-ul (Virtual Reality) se referă la simularea unui mediu și a unor experiențe generate virtual cu ajutorul unui computer. Experiența VR poate simula o realitatea reală sau imaginară oferind utilizatorului impresia de prezență fizică aproape reală.

În paralel cu aceste noi tipuri de experiență, continuăm cu reconsituirea istorică și în modul Living History Days, aducând în fața publicului 8 asociații de reenactment din țară și străinătate: Asociația Culturală Tomis (Constanța); Klub přátel voyenské historie (Cehia) ; Garde Fuesilieregiment (Cehia); Asociația Traditsia (Bulgaria) ; Asociația IR.33 - Cetatea Aradului (Arad) ; Asociația Tradiții Ostășești (București) ; Asociația 6 Dorobanți (București ); Asociația Culturală pentru Istoria Vie (Alba Iulia); Aceștia însumează aproximativ 100 de soldați din Primul Război Mondial care vor reconstitui scene de luptă specifice acestuia; un atelier de fotografie și un oficiu poștal. Din rândul acestora pasionați care își dedică și își asumă misiunea de-a trăi preț de câteva zile viața unui soldat pe front face parte și domnul Adrian Silvan-Ionescu, istoric și critic de artă, precum și domnul Bogdan Iorga, fotograf de profesie, care a folosit reenactment-ul pe post de inspirație artistică în domeniul în care activeză.

Transylvania History Days își propune să organizeze cel mai închegat eveniment de reenactment din țară, care să cuprindă și alte orașe din Transilvania (Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare) pe tema Primului Război Mondial a cărui concept îndrăzneț poate deschide noi direcții de exploatat în direcția Living History (o disciplină aparte din cadrul domeniului reconstituirii istorice: pune accent pe condițiile de viață din perioada respectiv).

Aflat la cea de-a 5-a ediție, Transylvania History Days va avea loc între 17 si 19 august 2018, pe Malul Someșului, în zona parcului La Butuci, din Cluj-Napoca. 

Comenteaza