Festival maghiar la castelul din Gilău

Festival maghiar la castelul din Gilău
A doua ediție a festivalului Várkert, eveniment ce promovează tradițiile culturale maghiare din Transilvania, valorifică potențialul turistic al zonei și încurajează dialogul intercultural, va avea loc, în perioada 27-28 mai, la castelul din Gilău.

Pe toată durata weekend-ului, organizatorii se vor concentra îndeosebi pe evenimente destinate copiilor şi familiilor, precum activităţi ecvestre, concursuri de orientare sportivă, de dibăcie pentru copii şi adulţi, teatru de păpuşi, jocuri istorice medievale.

În plus, programul include evenimente de literatură, arte plastice, sport şi stil de viaţă sănătos, condimentate cu programe de muzică şi dansuri populare, cort cu activităţi pentru adolescenţi, demonstraţii culinare, baruri artizanale.

În parcul castelului îşi va face apariţia şi Satul Medieval Emese Park, cu programe precum: jocuri medievale, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli. Cei interesaţi vor avea şansa de a vedea "pe viu" cum se fac săpăturile arheologice.

Activităţi permanente

Traseu tirolian, târg meșteșugăresc, târg de cărți, jocuri medievale, muzică maghiară în costume de epocă din perioada ocupării otomane, terase de bere artizanală, săpături arheologice „pe viu".

Sâmbătă, 27 mai 

11:00-18:00 Tururi ghidate ale castelului - Frumusețe ascunsă în frunziș: Istoria Castelului de la Gilău. Plecare din oră în oră de la castrumul roman. Turul în limba română începe la ora 18:00 (Organizator: Asociația Korzó)
12:00 Deschiderea oficială a festivalului
12:15 Deschiderea expoziției de vederi poștale, selectate din arhiva personală a lui Győr László, colecționar
13:00 Spectacolul Ansamblului Popular de Copii Tulipántos și al Ansamblului Folcloric Cununița Apusenilor, aparținând Casei de Cultură Dumitru Sopon din Gilău
14:00 Prezentare de carte - Ferencz, Gábor: "A kő marad. Közép-erdélyi kastélyok" (Pietrele rămân. Castele transilvănene)
15:00 Prezentare de carte - Hover, Zsolt: "A Kalotaszegi Madárleány" (Fata-pasăre din Țara Călatei)
17:00 Nemdevár - Serata tinerilor autori. Participă: Benji Horváth, László Edgár Varga, Zsolt Visky, Zalán Serestély. Moderator: Ferenc André (Organizator: E-MIL)
18:00 Spectacol ecvestru. Loc de desfăşurare: parcul castelului

Taur la proțap - degustare.

Programe pentru copii

10:00-17:00 Jocuri de copii din copilăria părinților și bunicilor. Loc de desfășurare: cortul pentru copii (Organizator: Asociația Copacul Vieții)

10:00-18:00 Loc de repaus pentru cei mai mici. Loc de desfășurare: Cortul pentru copii (Organizator: Asociația Copacul Vieții)
12.00 Castelul Copiilor - Recital de povești și poezii. Invitați: Imre József Balázs, István Berszán, Noémi László. Amfitrion: Zsolt Karácsonyi. Loc de desfășurare: cortul pentru copii (Organizator: E-MIL)
13:00 Campionat de fotbal pentru copii „Dribli". Participă: echipele de fotbal Dribli din Țara Călatei, Câmpia Transilvaniei și ale Clujului. Loc de desfășurare: terenul de fotbal (Organizator: Clubul de fotbal pentru copii Dribli)
14:00 Competiție distractivă - concursuri de dibăcie și de lovituri la poartă. Grupe de vârstă: 4-7 ani, 8-11 ani, 12-99 ani. Înscrieri la locul de desfășurare. Loc de desfășurare: terenul de fotbal (Organizator: clubul de fotbal pentru copii Dribli)
14:00 Joc dramatic cu Tünde Kocsis și Krisztina Sipos, artiștii Teatrului de Păpuși „Puck". Loc de desfășurare: Cortul pentru copii (Organizator: Asociația Copacul Vieții)
15:00 Spectacol de teatru de păpuși - "Dacă aș fi Matia Corvinul..." Spectacolul Teatrului de Păpuși Puck. Loc de desfășurare: cortul pentru copii (Organizator: Asociația Copacul Vieții)

Program muzical

16:00 Concert Evilági. Loc de desfășurare: scena mică
18:00 Concert Ripoff Raskolnikov. Loc de desfășurare: scena mică
19:00 Concert Hot Jazz Band. Loc de desfășurare: scena mare
21:00 Concert Parno Graszt. Loc de desfășurare: scena mare
22:30 Petreceri în trei locații

Petrecere retro cu Sunny Dance Band. Loc de desfășurare: scena mică
Casă de dans popular cu ansamblul Tokos (Organizator: Casa Tradițiilor) Loc de desfășurare: Cortul folk
Várkert Depo Party cu DJ Palotai, DJ Infragandhi, DJ Missile. Loc de desfășurare: cortul party

Duminică, 28 mai 

11:00 - 18:00 Tururi ghidate ale castelului în limba maghiară - Frumusețe ascunsă în frunziș: Istoria castelului de la Gilău. Plecare din oră în oră de la Castrumul roman. Turul în limba română începe la ora 18:00 (Organizator: Asociația Korzó)
11:00 Concurs de orientare sportivă pentru copii și adulți. Înscrieri la locul de desfășurare, între orele 10:00-12:00. (Organizator: Asociația Pro Orientare, Clubul Sportiv Transilva)
17:00 Spectacol ecvestru. Loc de desfăşurare: parcul castelului

Programe pentru copii

11:00 Scamatorie interactivă cu magicianul Belloni. Loc de desfășurare: Cortul pentru copii

12:00-18:00 Activități artizanale în 5 „ateliere": jucării din fire, pâslă, saci de cârpă, rogoz, răchită, jocuri de dibăcie și sportive. Loc de desfășurare: Cortul pentru copii (Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania - Casa Memorială Györkös Mányi Albert, în cadrul Programului JelesNapTár)
13:00 Casă de dans popular - Cântă ansamblul Harmadik. Educatori: József și Zsuzsa Both. Loc de desfășurare: Cortul pentru copii. Loc de desfășurare: Cortul pentru copii (Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania - Casa Memorială Györkös Mányi Albert, în cadrul Programului JelesNapTár)
15:00 Spectacol de teatru de păpuși - Vitéz László și moara blestemată. Spectacolul Teatrului de Păpuși Keljfeljancsi. Loc de desfășurare: Cortul pentru copii (Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania - Casa Memorială Györkös Mányi Albert, în cadrul programului JelesNapTár)

Program muzical

14:00 Prezentare de instrumente muzicale de către trupa Héttorony Hangászok.Loc de desfășurare: scena mică
16:00 Concert Folker. Loc de desfășurare: scena mică
17:00 Concert Old Boys. Loc de desfășurare: scena mare
19:00 Concert Veronika Harcsa - Bálint Gyémánt. Loc de desfășurare: scena mică
20:30 Concert Csík Band. Loc de desfășurare: scena mare
22:00 Casă de dans popular cu ansamblul Harmadik Zenekar. Loc de desfășurare: cortul folk 

Biletul de o zi costă 30 lei, iar cel de weekend, 50 lei. Copiii sub 14 ani și liceenii din anii terminali beneficiază de gratuitate.

Reabilitarea castelului din Gilău: 5 milioane de euro

Proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy (11 ha) au respins propunerile unor investitori interesați de teren pentru un proiect imobiliar. Castelul a fost cumpărat de la moștenitorul Thomas Barcsay de către Elek Nagy (Ungaria) care vrea să îi păstreze specificul, fiind acum administrat de Fundația Traditio Transylvanica. Renovarea presupune fonduri de 5 milioane de euro. Castelul a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. În 1911 a fost recuperat de contesa Ecaterina Barcsay, fiind deținut până în 1948. Apoi a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 lui Thomas Barcsay.

Mai multe despre istoria castelului AICI. 

VEZI ŞI Castelele din Transilvania îşi fac magazin pe internet

Comenteaza