Film mut cu acompaniament muzical live, la Casa Tranzit VIDEO

Film mut cu acompaniament muzical live, la Casa Tranzit VIDEO
Clujenii sunt invitaţi joi, de la ora 21.30, la o proiecţie specială ce va avea loc la Casa Tranzit. Eveniment este organizat în cadrul Zilelor Clujului.

Cameraman (USA, 1928, regia Edward Sedgwick, Buster Keaton) îl prezintă pe Buster Keaton ca fotograf lipsit de noroc, care nu reuşeşte să se afirme printre colegii săi, care filmează. Pentru fata pe care o place, Sally, el schimbă aparatul foto cu o cameră video şi devine cameraman la emisiunea săptămânală de la MGM. Într-o manieră slapstick tipică, totul merge rău la noul său job. Urmăriri spectaculoase, o luptă între doua bande de chinezi şi conflicte numeroase cu poliţiştii stereotipic prezentaţi graşi sunt doar câteva dintre obstacolele cu care se confruntă proaspăt devenitul cameraman. Întâlnirea, pe care în sfârşit o acceptă Sally, nu merge chiar conform planului.

Primul film al lui Keaton la MGM are o prospeţime ieşită din comun. Opera genialului comediant de slapstick conţine unele dintre cele mai deosebite secvenţe, pe care le-a regizat vreodată. În plus, filmul Cameraman este, din punct de vedere al istoriei filmului, de mare interes, pentru că regizorul a folosit foarte multe tehnici de film spectaculoase pentru vremea aceea. De altfel, el a comentat mereu rapiditatea tehnică a vremii, în care „imaginile au învăţat să fugă".

Muzica live, cântată pentru film, provine din opera compozitorului şi percuţionistului Karl Koch. Cu tobe, pian, instrument de suflat multifuncţional din lemn, trombon şi tubă, componistul îi conferă flerul specific anilor 20. Fie completându-l, fie comentându-l, fie interpretându-l, muzica face din filmul Cameraman o experienţă cinematografică fascinantă!

Struggle Orchester din Stuttgart este formată din şase muzicieni de înaltă clasă, fiecare dintre ei cântând în orchestre renumite şi predând la Conservatoare cunoscute. Compunerea de muzică pentru filme mute este o pasiune privată a lor.

 

Comenteaza