Finanțări pentru ONG-uri culturale în 2016, etapa a doua: 3,4 milioane de lei

Finanțări pentru ONG-uri culturale în 2016, etapa a doua: 3,4 milioane de lei
Începe a doua etapă a programului privind acordarea de finanțări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte și acțiuni culturale desfășurate în 2016. Suma alocată este de 3.400.000 lei.

Depunerea dosarelor se face în perioada 17 martie - 15 aprilie, iar selecția proiectelor se va încheia până în data de 3 mai 2016. Ulterior, sumele propuse de comisia de specialitate vor trebui aprobate de către Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.

"Alocaţia financiară directă din fonduri publice se acordă în vederea desfăşurării de către persoanele fizice sau persoanele juridice fără scop patrimonial a unor activităţi nonprofit, care să contribuie la realizarea unor acţiuni sau programe de interes public general, regional sau local", transmit reprezentanții municipalității.

Proiectele culturale vor fi depuse la unul din următoarele domenii/linii de program: proiecte culturale, artistice, educaţionale, realizate de către fundaţii sau asociaţii întemeiate în baza OG 26/2000, în parteneriat cu instituţii publice de cultură şi/sau de învăţământ, având sediul în Cluj-Napoca; proiecte de tineret; proiecte culturale regionale; proiecte culturale locale și proiecte cu caracter social.

Mai multe detalii privind obiectivele generale pe care trebuie să le îndeplinească proiectele și acte necesare AICI.

În ședința forului local din 11 martie, consilierii au dezbătut proiectul de hotărâre privind prima și cea mai importantă sesiune de alocări de acest fel a anului, iar suma aflată în discuție era de 8,1 milioane de lei. Sumele prezentate fuseseră dinainte negociate de o comisie specială, dar chiar și așa s-a ajuns la controverse. Au fost alocați 250.000 de lei extra pentru patru proiecte:

- 140.000 de lei către Opera Națională, care vrea să organizeze trei spectacole în aer liber. Opera ceruse inițial 415.000 de lei, iar comisia aprobase 210.000. "Atât îi costă numai drepturile de autor", a motivat primarul.

- 50.000 de lei pentru Fundația Diesel, pentru concertul Jean Michel Jarre. Suma solicitată pentru concert era mult mai mare, dar comisia a aprobat numai 50.000; consiliul a dublat suma.

- 40.000 de lei pentru AltArt, cofinanțare pentru un proiect european din cadrul proiectului Cluj - Capitală Culturală Europeană

- 20.000 de lei pentru Colectiv A, pentru un proiect derulat la Cinema Dacia

O altă controversă legată de alocarea de bani publici pentru activități de interes general organizate de ONG-uri în 2016 s-a creat în jurul cererii depuse de Asociaţia Untold - Best Major Festival in Europe pentru organizarea celei de a doua ediții a festivalului.

După ce au cerut 2.5 milioane lei de la Primăria Cluj-Napoca, reprezentanții asociației au retras proiectul pentru a elimina "şi această singură tensiune creată artificial de unii formatori de opinie, asupra acestui eveniment și asupra unui festival care nu-și dorește altceva decât să pună orașul Cluj-Napoca, dar și România, pe harta turistică a Europei și a lumii".

Anul trecut, municipalitatea clujeană a acordat suma de 10,3 milioane de lei pentru 202 proiecte şi acţiuni culturale.

Comenteaza