"Fiul Lui Saul", marele premiu la Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”

Lungmetrajul "Fiul lui Saul", cu actorul clujean Levente Molnar în distribuţie, a câştigat premiul pentru cel mai bun film la cea de-a şasea ediţie Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, unicul festival de film competitiv si tematic dedicat ţărilor central europene.

Între 1 şi 3 septembrie 2016, oraşul Mediaş a găzduit, în Piaţa Primăriei, Sala Traube şi Sinagogă, proiecţiile şi evenimentele speciale din cadrul MECEFF „7+1".

În cadrul ceremoniei de închidere, James Ulmer, redactor la New York Times, editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without Borders şi Preşedintele Juriului; Irina-Margareta Nistor, critic de film, realizatoare şi prezentatoare de emisiuni radio şi TV; Ileana Popovici, actriţă de film, ilustrator muzical, interpret de muzică uşoară, jazz şi bossa nova, realizator şi prezentator de emisiuni la TVR şi TVR Internaţional; Călin Stănculescu, critic de film, traducător şi autor al unor cărţi de cinema şi Mihai Fulger, redactor şef al Arhivei Naţionale de Filme a României au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:

Cea mai buna interpretare: Janusz Gajos pentru rolul din Trupul / Body (Ciało), Polonia - pentru modul în care construieşte creativ un personaj ce se metamorfozează sub ochii noştri, pornind de la un sceptic cinic şi ajungând o figură plină de speranţă şi lumină.

Cea mai bună regie: Radu Jude, pentru filmul Aferim!, România - pentru maniera în care reconstruieşte (sprijinit de coscenaristul său, scriitorul Florin Lăzărescu) o lume de acum 180 de ani, folosind eficient mizanscene elaborate, dar păstrând mereu în focus mecanisme socio-politice persistente, ceea ce îl ajută să vorbească nu doar despre trecut, ci şi despre prezent.

Cea mai bună imagine: Mitja Licen, pentru filmul Copacul / The Tree (Drevo), Slovenia-Italia - pentru calitatea exprimării ambiguităţii şi pentru alegerea detaliilor relevante, care creează misterul necesar unui film european cu un rafinament tipic regiunii din care provine. Cele trei capitole sunt tratate vizual de aşa natură, încât să compună o poveste cu personaje interşanjabile.

Marele Premiu pentru Cel mai bun film:
Fiul lui Saul / Son of Saul (Saul fia), Ungaria, regia: László Nemes - pentru concentrarea extrem de cinematică şi tulburătoare asupra periplului unui om distrus, cu scopul de a salva sufletului unui băiat, în lagărele morţii ale Germaniei naziste. Pentru revelarea profunzimii în particular şi pentru găsirea unei perspective noi asupra unei poveşti vechi. Fiul lui Saul incendiază abordările cinematografice mai convenţionale ale acestei istorii des spune, pentru a lăsa în urmă un cărbune de uimire, durere şi înţelegere nouă, care, cu puţin noroc, ne poate marca puţin pe toţi, la fel cum i-a marcat pe membrii juriului.

Amintim că "Fiul lui Saul" (Ungaria), câştigător al premiului Oscar 2016 la categoria cel mai bun film străin, a fost inclus în top 100 cele mai bune filme ale secolului XXI, top realizat pe baza unui sondaj la care au participat 177 de critici de specialitate din 36 de ţări şi care îşi propune să demonteze ideea potrivit căreia cinematografia este în declin.

Plasat în lagărul morții de la Auschwitz - Birkenau în 1944, filmul spune povestea lui Saul Ausländer, interpretat de actorul newyorkez de origine maghiară Géza Röhrig, un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare ale lagărului de concentrare.

În film, Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. De-alungul timpului, Molnár a colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian şi a mai jucat în filme precum "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu), "Ferry" (regia Daniel Nickson), "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter) şi "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

"Son of Saul" a câștigat și un Glob de Aur, tot în 2016, pentru ''Cel mai bun film într-o limbă străină" și a primit marele premiu la Festivalul de la Cannes.

 

Comenteaza