Istoria filmului se scrie la TIFF

Istoria filmului se scrie la TIFF
La ediţia aniversară a TIFF, cel mai renumit critic de film din România, Tudor Caranfil, îşi lansează ultimul volum al istoriei cinematografice.

Nelipsit din sala de cinema, o prezenţă caldă a conferinţelor de presă, un dascăl de film şi un etern student care ţine pasul cu cinemaul modern, Tudor Caranfil invită publicul la lansarea cărţii "Vârstele peliculei", azi, la TIFF Lounge, de la ora 11:00.

R: Domnule Tudor Caranfil, reveniţi anual la TIFF. Cum vi se pare, din ce aţi văzut până acum, TIFF 2011, ediţia a 10-a?
T.C: E ca întotdeauna, dar şi altfel, cumva. Este efervescent, cu multe, tot mai multe ramificaţii. Iată, a apărut acum şi teatrul, filmele rulează în cartiere... Dacă o să continue aşa, mă gândesc unde va ajunge. Mă tem ca organizatorii să nu piardă controlul lui. Farmec va avea mereu, dar există riscul acesta, să nu se rătăcească oamenii de atâtea ramificaţii. E nevoie de un control al TIFF, altfel fermecător.

R: Ştiind că participaţi la festivaluri internaţionale, cam câte filme vedeţi pe zi din noianul de 180 de pelicule?
Ritmul meu e de un film, un film jumătate... Sigur, glumesc, e vorba unui amic. Dar ţineţi cont de vârstă şi de faptul că pe multe le-am văzut în alte festivaluri. Cam două tot văd pe zi.

R: Este primul TIFF fără colegul de domeniu, Alex. Leo Şerban... Cum vedeţi festivalul fără el?
Am fost luat prin surprindere şi marcat efectiv de moartea sa. Nu ştiam de boala lui. Alex. Leo Şerban a devenit, în scurtă vreme, un lider în domeniul criticii cinematografice datorită verdictelor sale strălucit motivate. A fost şeful unei generaţii.

R: Anul acesta vă lansaţi o carte importantă la TIFF. Cărţile pe care le-aţi scris sau nu se prea găsesc, sau se vând bine la Cluj. Şi alţi critici lansează cărţi, inclusiv postumele lui Alex. Leo Şerban. S-au apucat de scris cărţi criticii de film ?
Eu m-am apucat de... reeditat! Tinerii scot acum cărţi de film de care era nevoie, au atitudini. Eu am scris prima mea carte acum mulţi ani. Chiar mi-am căutat cărţile prin librăriile clujene şi nu prea am găsit. E o mare surpriză pentru mine... "Vârstele peliculei" nu prea se mai găseşte, aşa că vă invit la Tiff Lounge pentru lansare.

 

Etichete
Comenteaza