Video Foto Juriul TIFF 2019, impresionat de publicul clujean: "Este fascinant cât de implicat este şi cât de pline sunt sălile"

Juriul TIFF 2019, impresionat de publicul clujean: "Este fascinant cât de implicat este şi cât de pline sunt sălile"
| Foto: Diana Cîmpean

Cei cinci membri ai juriului TIFF 2019 se declară fascinaţi de entuziasmul cu care publicul clujean primește proiecțiile Festivalului Internțional de Film Transilvania, uneori adevărate teste de rezistență. 

"Sunt pentru prima oară în Cluj şi este fascinant să văd cât de implicat este publicul aici şi cât de pline sunt sălile, ceea ce mi se pare incredibil. Faptul că am văzut un film din competiţie seara trecută cu o sală plină este o experienţă diferită pentru mine, este un public real, nu unul cinic, industrial şi se simte această energie", a spus producătorul britanic Mike Goodridge, într-o conferință de presă cu juriul TIFF 2019. 

Anul acesta, juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Transilvania este format din regizorul canadian premiat la Locarno Denis Côté, producătoarea de succes Anita JukaGrainne Humphreys – directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin, Mike Goodridge - producător cu o experienţă de peste 30 de ani în industria filmului şi regizorul şi scenaristul român Constantin Popescu.

Întrebat ce îşi plănuieşte să facă în timpul liber petrecut în România, Goodrige a răspuns că îşi doreşte să viziteze Castelul Bran, aceasta fiind prima sa vizită în Transilvania.

"Aş fi vrut să văd Castelul lui Dracula, dar am auzit că este destul de departe de Cluj. Transilvania are toate aceste conotaţii literare, şi am fost foarte entuziasmat să vin aici, deoarece sunt în industria filmul de 30 de ani şi Clujul are o reputaţie foarte bună în acest domeniu. Şi-a dezvoltat în ultimii 30 de ani reputaţia de oraş iubitor de filme cu un public excelent, aşa că mă bucur că mă aflu aici", a declarat Mike Goodridge.

Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin, a mărturisit că este nerăbdătoare să vadă un film în Piaţa Unirii, după experienţa frumoasă pe care a avut-o în aer liber acum doi ani.

"Am fost aici cu câţiva ani în urmă la un alt festival de film şi am avut norocul să particip la o ecranizare în aer liber, în Piaţa Unirii. A fost una dintre cele mai bune ecranizări pe care le-am văzut, aşa că sunt foarte nerăbdătoare să merg din nou acolo, în timpul liber petrecut aici. Este fascinant decorul, cu biserica alături; a fost o experienţă foarte specială pentru mine", a afirmat Humphreys.

Producătoarea croată Anita Juka, aflată  pentru prima oară în Transilvania, a spus că admiră publicul clujean, extrem de divers şi de interesat de cinematografie.

"Sunt fascinată de public. L-am întrebat pe Tudor Giurgiu (președintele TIFF, n. red.) de ce a decis să ţină festivalul aici şi mi-a spus că statisticile arată că la Cluj oamenii merg de trei ori mai des la film decât în orice al oraş din România, chiar mai mult decât în Bucureşti.

M-am uitat la publicul din Cinema Victoria şi am văzut spectatori de toate vârstele, de la cei mai mici, la vârstnici. Este fascinant că publicul este foarte interesat de film, nimeni nu pleacă din cinema înainte ca filmul să se sfârşească, ceea ce este uimitor şi nu se întâmplă aşa la alte festivaluri".

Regizorul canadian Denis Côté se va concentra pe datoria pe care o are de îndeplinit ca jurat deoarece a mai vizitat România şi Clujul. "Am mai fost aici de trei ori. Când eram mai tânăr, în 2005, am făcut o vizită turistică în Transilvania. Acum am venit la festival în juriu şi îmi voi face treaba".

Regizorul Constantin Popescu a subliniat faptul că spectatorii din Cluj au o căldură aparte.

"Publicul din Cluj este diferit de cel din alte oraşe, şi nu doar din România, ci din întreaga Europă, nu pot să explic de ce. Ei chiar vor să vadă filmul la care merg. Este un public cald. Spectatorii din Cluj râd când ar trebui să râdă, nu râd când nu ar trebui. Este interesant, nu pot să explic ceea ce simt când sunt în mijlocul lor. Asta îmi place la Cluj şi mi-a plăcut dintotdeauna".

JURIUL TIFF 2019

Denis Côté s-a născut în New Brunswick în 1973, iar cineastul canadian a debutat cu primele sale scurtmetraje imediat după ce și-a terminat studiile în Cinema. La scurtă vreme, în paralel cu activitatea sa de critic de film, finaliza producția primului lungmetraj - "Drifting States", premiat cu Leopardul de Aur în 2005. Trei ani mai târziu, "All That She Wants" îi aducea în palmares și un Leopard de Argint, iar în 2010 era distins cu premiul pentru cel mai bun regizor, pentru "Curling". Printre filmele care l-au consacrat se numără și "Carcasses", prezentat la Cannes în 2009. "Wilcox" (2019) va fi cel de-al 12-lea titlu din portofoliul său, după succes anterioare precum "Vic și Flo au văzut ursul (Vic + Flo Saw a Bear)", distins cu Premiul Alfred Bauer la Berlin, în 2013 și documentarul "Pielea ta atât de fină (A Skin So Soft)", prezentate de-a lungul timpului și la TIFF.

Producătoare de succes, Anita Juka și-a lansat în în 2004 propria companie de producție, 4Film. De-a lungul carierei sale, a produs 16 filme și a lucrat la 8 coproducții europene, de la lungmetraje de ficțiune, până la documentare, scurtmetraje și recent, o miniserie TV. Realizate cu sprijinul Eurimages, filmele au fost distribuite în 190 de țări și au câștigat 70 de premii la Toronto, Karlovy Vary, Rotterdam. A participat la opt programe dedicate industriei, printre care se numără Producers Lab Toronto, TransAtlantic Partners și eQuinoxe. "You Carry Me" (regia Ivona Juka), "Slovenian Girl" (r. Damjan Kozole), "Bad Blue Boys" (r. Branko Schmidt) și "Here" (r. Zrinko Ogresta) sunt cele mai importante titluri din cariera sa. TIFF este al șaptelea festival internațional din juriul căruia face parte, ea fiind membră a Academiei Europene de Film.

Regizor și scenarist român, Constantin Popescu semnează unul dintre segmentele proiectului omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" (produs de Cristian Mungiu, FIF Cannes, 2009, Un Certain Regard). Primul său lungmetraj, "Portretul luptătorului la tinereţe", a avut premiera internaţională la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2010, iar cel de-al doilea, "Principii de viaţă", a debutat în cadrul Festivalului Internațional de Film San Sebastian, tot în 2010. Al treilea lungmetraj al regizorului, "Pororoca", a avut premiera mondială în 2017 în competiţia oficială a aceluiaşi festival, unde Bogdan Dumitrache a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor. În 2012 fost membru al juriului competiţiei oficiale de la Torino, iar în 2018 a făcut parte  juriului competiţiei oficiale la San Sebastian.

Cu o carieră de 30 de ani în industria filmului, Mike Goodridge are o expertiză bogată în zona de finanțe și vânzări, management și programare de festival, media și producție de film. Este directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Macao, și coordonează simultan dezvoltarea unor filme și seriale produse sub egida Groovy Pictures, compania sa independentă. Între 2012 și 2017, a condus Protagonist Pictures, companie de numele căreia se leagă filme de succes ca "Love & Friendship", "Cold War", "The Florida Project", "The Lobster", "God’s Own Countrysau Maggie’s Plan".

Printre filmele pe care le-a produs se numără "American Honey" (r. Andrea Arnold), distins în 2006 cu Premiul Juriului la Cannes, "The Discover", cu Rooney Mara și Robert Redford, "My Old Lady", cu Maggie Smith, Kevin Kline și "The Dinner", în regia lui Oren Moverman.

Timp de 22 de ani a fost jurnalist business și critic, ocupând poziții importante la Screen International timp de 19 ani. Între 2011 și 2017 a realizat programul secțiunii Kinoscope a Festivalului de Film de la Sarajevo, iar astăzi este unul dintre consultanții Locarno Film Festival. A scris câteva cărți despre film, dintre care două despre regizori. Este membru al board-ului Academiei Europene de Film și membru al BAFTA.

Din 2007, Grainne Humphreys este director al Festivalului Internaţional de Film din Dublin, cel mai important festival public din Irlanda. A lucrat în cinema-ul independent timp de aproape 19 ani, iar în 1994 a fost administrator pentru festivalul Junior Dublin Film Festival. A fost director adjunct al Institutului de film irlandez, ocupând funcţia de director al festivalului de film documentar Stranger Than Fiction şi al Festivalului de Film Francez din Dublin între 2002 şi 2007.

A fost coeditor al seriei de publicaţii Irlanda în film, despre o serie de lungmetraje irlandeze emblematice. Colaborează regulat cu posturile de radio şi televiziune pe subiecte legate de arte.

12 filme în competiţia TIFF 2019, unul românesc 

ALB CÂT VEZI CU OCHII - Hvítur, Hvítur Dagur (Islanda)

Într-un orăşel islandez izolat, un poliţist în rezervă începe să suspecteze un localnic că a avut o aventură cu soţia sa înainte ca aceasta să moară într-un accident de maşină. Curând bărbatul va deveni atât de obsedat să afle adevărul, încât se va pune pe el şi pe cei dragi în pericol.

COPILUL-PROBLEMĂ - Systemsprenger (Germania)

E mică, dar periculoasă. Oriunde ar ajunge, Benni este numaidecât dată afară. La nouă ani, fata este deja ceea ce asistenţii sociali numesc un "copil-problemă" şi este clar că nu are de gând să se schimbe. Pentru că Benni are un singur ţel: să ajungă acasă, la mama ei! Dar Biancăi îi este frică de propria fiică. Doamna Bafané de la protecţia copilului încearcă din răsputeri să găsească un cămin stabil pentru Benni. Îl angajează pe Micha, psihologul specializat în management-ul agresivităţii, să o însoţească pe Benni la şcoală şi deodată o rază de speranţă îşi face apariţia. Va reuşi Micha acolo unde toţi ceilalţi au eşuat?

CRIMĂ ÎN FAMILIE - Aidiyet (Turcia)

Crimă în familie este o explorare topografică a unui caz de crimă, la 15 ani de la comiterea acesteia. Observăm declaraţiile suspecţilor şi apoi vedem ce s-a întâmplat în noaptea când cuplul de ucigaşi s-a întâlnit pentru prima dată.

DAMA DE CUPĂ - Dronningen (Danemarca)

Anne are un cabinet de avocatură de succes şi, cu o abordare lipsită de compromisuri, câştigă multe cazuri cu victime copii sau adolescenţi. Viaţa fericită alături de soţul Peter şi fiicele lor gemene are parte de o provocare când Gustav, fiul rebel al lui Peter dintr-o căsătorie anterioară, se mută în casa lor. Dacă Peter are dificultăţi în a se apropia de fiul înstrăinat, nu la fel stau lucrurile cu Anne, care e obişnuită cu minorii dificili şi găseşte repede un mijloc de comunicare cu Gustav. Relaţia lor evoluează şi, când Anne îl seduce pe băiat, îşi pune în pericol cariera şi familia. Curând, Anne se va trezi atrasă de o decizie cu consecinţe inimaginabile...

FĂRĂ SFÂRŞIT - Sin Fin (Spania)

Timidul şi neadaptatul Javier o întâlneşte pe energica, amuzanta şi petrecăreaţa Maria şi amândoi încep o frumoasă poveste de dragoste. Dar 15 ani mai târziu relaţia lor nu mai e deloc la fel. Javier îşi dă seama că trebuie să călătorească înapoi în timp pentru a rescrie istoria şi evita viaţa nefericită din prezent. Împreună, el şi Maria îşi reamintesc magia primei lor zile împreună, cu 15 ani în urmă...

MONOS - Monos (Columbia)

Opt membri adolescenţi ai unei trupe de gherilă şi ostatica lor se ascund în munţii columbieni. Uciderea accidentală a preţioasei lor vaci, Shakira, va declanşa o sângeroasă luptă pentru supravieţuire.

MONȘTRI. - Monștri. (România)

Arthur şi Dana sunt căsătoriţi de mai bine de zece ani. Doi oameni pe care societatea, familia, prietenii par să îi iubească atunci când sunt împreună, dar pe care îi dispreţuiesc separat. Din cauza nevoilor, a convingerilor, a opţiunilor de viaţă, a monştrilor interiori. După o noapte petrecută cu necunoscuţi, în mai puţin de 24 de ore, Arthur şi Dana trebuie să decidă dacă a renunţa la celălalt nu este cumva cea mai mare dovadă de iubire.

OMUL CARE I-A SURPRINS PE TOŢI - Chelovek, kotoryy udivil vsekh (Rusia)

Egor este un pădurar neînfricat din taigaua siberiană. Este un bun familist şi tot satul îl respectă. El şi soţia lui, Natalia, aşteaptă un al doilea copil. Dar într-o zi Egor află că are cancer şi i se mai dau doar două luni de viaţă. Niciun doctor şi niciun vraci nu-l poate salva. Într-un târziu, fără nicio altă şansă, Egor face o încercare disperată de a înşela moartea. Alege să ia identitatea unei femei ca mijloc de luptă împotriva bolii. Familia şi comunitatea trebuie acum să-l accepte pe noul Egor.

PAUZĂ - Pafsi (Παύση) (Cipru)

Elpida, o casnică între două vârste, este prizonieră într-un mariaj opresiv şi nefericit cu un bărbat care nu are nicio consideraţie pentru sentimentele şi nevoile ei. Existenţa monotonă a Elpidei e întreruptă când un tânăr zgurav este angajat să zugrăvească blocul. Imaginaţia începe să-i joace feste şi se dovedeşte tot mai neputincioasă în faţa dorinţei nestăvilite. Când lucrurile scapă de sub control, se refugiază într-o fantezie dominată de răzbunare violentă. Nu trece mult şi percepţia ei asupra realităţii este pusă sub semnul întrebării atunci când nu e în stare să-şi amintească evenimente reale. Şi totuşi, poate o pauză să reprezinte un nou început?

SCARBOROUGH - Scarborough

Doi iubiţi aparent incompatibili ajung în staţiunea Scarborough, fugind de constrângerile vieţii de zi cu zi. Liz este pe cât de timidă pe atât de frumoasă şi pare mai matură decât companionul ei, relaxatul, imprevizibilul Daz. În camera lor ponosită de hotel, cei doi râd, se ceartă, fac dragoste şi se bucură de faptul că nu-i ştie nimeni. Într-o cameră identică din acelaşi hotel, Aiden, un artist sensibil, şi Beth, o tânără impulsivă, se dedau aceloraşi plăceri. Dar ambele cupluri vor fi nevoite foarte curând să înfrunte natura ilicită a iubirii lor...

UMORISTUL - Yumorist (Rusia)

1984, Uniunea Sovietică. Boris este un stand-up comedian evreu chinuit nu doar de sistemul politic opresiv şi de cenzură, ci şi neîncrederea în sine. Celebritatea, mai ales în contextul libertăţii de expresie limitate, îl înnebuneşte. Atunci când liderii care decid despre ce poate glumi îl cheamă la vila lor, comicul îşi pierde minţile şi, înarmat cu exotica noţiune americană a comediei insultei, începe să se răzbune...

UN OM FIDEL - L'homme fidèle (Franța)

Marianne îl părăseşte pe Abel pentru Paul, prietenul cel mai bun al lui Abel şi tatăl copilului ei încă nenăscut. Opt mai târziu, Paul moare. Abel şi Marianne încep o relaţie, stârnind gelozia lui Joseph, fiul lui Marianne, şi a Evei, sora lui Paul, îndrăgostită de Abel încă din copilărie.

Decernarea premiilor va avea loc sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21:30, la Teatrul Naţional Român Cluj, în cadrul galei de închidere a festivalului.

Comenteaza