Karmitz: Pintilie a universalizat filmul românesc

Karmitz: Pintilie a universalizat filmul românesc
Producătorul de origine română Marin Karmitz, invitat special la TIFF, a mărturisit că a văzut toate filmele româneşti din noul val la Cannes. El spune că succesul actual al filmului românesc a fost prefaţat de opera “extraordinară” a lui Lucian Pintilie.

Marin Karmitz a şi lucrat cu Pintilie, căruia i-a produs cinci filme. "Datorită lui Pintilie am descoperit o faţă a României universale", a spus acesta. Karmitz este de părere că filmul românesc va continua să existe atât timp cât activitatea autorilor talentaţi va fi susţinută. Marin Karmitz a emigrat din România când avea 9 ani, în plină dictatură antonesciană, antisemită. "Sunt împotriva oricărei expresii a fascismului, a oricărui comunism" a spus el. Întrebat de relaţia sa cu Eliade, Cioran, Ionescu, producătorul i-a criticat pe primii doi: "Au avut o poziţie înainte de război cu totul inacceptabilă şi de nescuzat. Pe Ionescu să nu îl băgaţi aici, în povestea asta! A avut altă atitudine. Apoi şi primii şi-au mai revenit, au mai revăzut atitudinile lor" a spus acesta.

Modul în care Marin Karmitz a devenit producător de talie internaţională poate servi ca model multora: "Am învăţ meseria de operator, am făcut o şcoală de profil în Franţa. Sunt singurul din Franţa care are toate calificările profesionale. Am făcut toate meseriile, începând cu a merge după sandvişuri şi a curăţa toaletele. Am fost asistent de regie, director de producţie, inginer de sunet şi timp de doi ani de zile am fost anticar".

Marin Karmitz s-a stabilit la Paris în 1967 şi a pus bazele casei de producţie MK2. A produs şi coprodus circa 100 de filme, a distribuit 300 şi a creat un circuit de 10 multiplexuri în Paris.

 

 

Etichete
Comenteaza