Levente Molnar, actorul clujean din filmul de Oscar "Fiul lui Saul", în juriul Pelicam 2016

Levente Molnar, actorul clujean din filmul de Oscar
Levente Molnár, actorul clujean ce a jucat rolul lui Abraham în filmul de Oscar "Fiul lui Saul", face parte din juriul ediţiei din acest an Festivalului Internaţiond de Film Pelicam. Alături de acesta, producţia câştigătoare va fi desemnată şi de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii şi Margaret Parsons, directoarea departamentului de film din cadrul Galeriei Naţionale de Artă din Washington DC.

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu), "Ferry" (regia Daniel Nickson), "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter) şi "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

VEZI ce spune actorul clujean despre producţia "Fiul lui Saul".

Cele cinci documentare despre mediu şi oameni prezentate la Pelicam 2016 vorbesc despre cărbune, land grabbing, viaţă sălbatică sau industria modei.

"Behemoth" (r. Zhao Liang, 2015, China) combină documentarul cu filmul de artă pentru a arăta costurile umane şi de mediu ale mineritului şi consumului în China, cel mai mare consumator de cărbune din lume şi cel mai mare poluator de pe glob. Filmul are loc în regiunea Wuhai din Mongolia, unde oile pasc pe pajiştile verzi, iar la câţiva metri muncitorii negri de praf scot cărbunele cu lopata zi şi noapte. După premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, Behemoth va fi proiectat, în premieră naţională, la Tulcea în cadrul competiţiei oficiale Pelicam 2016.

"Land Grabbing" (r. Kurt Langbein, 2015, Germania) ne arată amploarea unui fenomen care ameninţă supravieţuirea micilor fermieri în favoarea marilor corporaţii care îşi asigură accesul la cele mai importante resurse ale lumii. O problemă care a devastat Africa şi Asia, dar care a ajuns pretutindeni, inclusiv în România. O suprafaţă cât jumătate de Europă a fost deja acaparată de mari fermieri. Filmul va fi proiectat în premieră naţională în competiţia oficială Pelicam 2016. "Poached" (r. Timothy Wheeler, 2015, Marea Britanie) ne introduce în lumea bizară a colecţionării ilegale de ouă de păsări rare. Colecţionari condamnaţi pentru această obsesie îşi spun povestea pe film. Ei nu sunt motivaţi de bani, ci de pasiunea faţă de frumuseţea ouălor şi emoţia vânătorii. Mii de ouă confiscate de poliţie au fost găsite sub pat, sub podele şi în camera secrete. Filmul va fi proiectat în premieră naţională în competiţia oficială Pelicam 2016.

Din competiţia oficială mai fac parte două documentare din cadrul Focusului Pelicam 2016 pe tema industriei modei. "The True Cost" (r. Andrew Morgan, 2015, SUA) spune povestea hainelor pe care le purtăm, a oamenilor care le produc şi a impactului pe care acestea le au asupra mediului. Documentarul va fi proiectat în premieră naţională la Pelicam, în prezenţa producătoarei şi jurnalistei The Guardian Lucy Siegle.

"Jungle Sisters" (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie) spune povestea a două fete dintr-un sat din India care sunt recrutate de sora regizoarei Chloe Ruthven să muncească pentru o companie care plasează fete tinere în fabricile de textile din Mumbai care produc haine pentru mari branduri internaţionale. Documentarul va fi proiectat la Pelicam, în premieră naţională.

Pelicam 2016 are loc între 16 și 19 iunie la Tulcea.

 

 

Comenteaza