Lucrările lui Dali, expuse la Cluj GALERIE FOTO

Lucrările lui Dali, expuse la Cluj GALERIE FOTO
Lucrările marelui artist Salvador Dali vor fi expuse în premieră la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă, într-o expoziţie de litografii reprezentative pentru curentul suprarealist în care artistul a excelat.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca oferă publicului privilegiul întâlnirii pentru prima dată la Cluj-Napoca cu opera lui Salvador Dali, începând cu ziua de marţi, 14 octombrie, de la ora 17. Expoziţia "Visele bizare ale lui Pantagruel" este ilustrată de 22 de litografii semnate de artist, semnificative atât pentru universul său suprarealist cât şi pentru particularităţile specifice ale acestei tehnici de imprimare.

Figură emblematică a unuia dintre cele mai spectaculoase curente de avangardă, suprarealismul, Salvador Dali a realizat în anul 1973 o serie de litografii inspirate de volumul editat în anul 1565 de Richard Breton care conţinea 120 de gravuri în lemn cu titlul Visele bizare ale lui Pantagruel.
Dali a recurs frecvent la căutarea unor surse de inspiraţie din lumea artei cum au fost Venus de Milo, Madonele lui Rafael sau lucrarea cu titlul Angelus de Millet apte să constituie un mediu propice dezvoltării unor noi lucrări potrivit metodei sale paranoico-critice.

Şi de această dată, caracterul grotesc al gravurilor, elementele fantastice ce par desprinse din lumea lui Bruegel sau Bosch şi ambianţa onirică, element tipic al universului suprarealist, l-au inspirat pe artist în realizarea acestei suite de desene/litografii în care păstrează părţi din planşele originale dar cărora le adaugă elementele tipice inventarului său de imagini: excrescenţe ale corpului, formele moi, surprinzătoare invenţii plastice sau evocarea erotismului de aceeaşi factură suprarealistă.

Expoziţia va fi prezentată de dr. Jan de Maere, director al Documentatiecentrum voor het Vlaams Kunstpatrimonium, Bruxelles şi dr. Alexandru C. Lungu, istoric de artă, director al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu în perioada 1990-2006, şi va putea fi urmărită până pe data de 23 noiembrie 2014.

 

Comenteaza