Mentorat pentru antreprenori din domeniul filmului și muzicii

Mentorat pentru antreprenori din domeniul filmului și muzicii
Cultura este una din principalele direcţii de dezvoltare a municipiului pentru următorii 10 ani. Atât economic, cât şi din punct de vedere al imaginii Clujului la nivel european. O spune Strategia de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca pentru 2014-2020.

Pentru a atinge aceste obiective este nevoie de crearea de locuri de muncă în acest sector și valorificarea produselor culturale și creativ. Astfel a luat naşetere programul "Culturepreneurs" al celor de la Centrul Cultural Clujea. "Sprijinim crearea și dezvoltarea de start-up-uri în design, film, muzică, meșteșuguri şi mass-media, pe durata a trei luni în care oferim spațiu de co-working, training și consultanță în management și incubare a tehnologiei, precum și întâlniri cu potențiali investitori și distribuitori", spun aceştia. 

2017

Programul Culturepreneurs a fost prezentat în cadrul unei întâlniri speciale între Ralph Dum, coordonatorul programului STArts al Comisiei Europene, și artiști locali. Scopul întâlnirii a fost popularizarea programului european STArts, care finanțează proiecte interdisciplinare de artă și tehnologie, în comunitatea artiștilor locali. De asemenea, proiectul a fost prezentat în plenara conferinței Open Innovation 2.0 de către Bianca Muntean, directorul ARIES Transilvania, clusterul de IT membru al Centrului Cultural Clujean.

2018

Anul acesta se va derula ediția pilot a proiectului, cu zece tineri antreprenori în domeniul filmului și muzicii. Timp de trei luni, aceștia vor beneficia de acces gratuit la spațiu de lucru, training și consultanță din partea organizațiilor membre ale CCC specializate în antreprenoriat, management și tehnologie. Planurile și produsele culturale și creativă pe care ei le dezvoltă pe durata programului sunt prezentate apoi, în cadrul unui festival al industriilor culturale, în fața
investitorilor potențiali și a publicului larg, în vederea punerii acestor produse și business-uri pe piață și a promovării acestui model economic în rândul tinerilor din oraș.

Clujul poate deveni un important centru de producţie de film

Şi Tudor Giurgiu, directorul TIFF, promite ca oraşul să devină un important centru de producţie de film în următorii 10-15 ani. "Este pentru prima dată când TIFF îşi propune să includă în cadrul lui un foarte ambiţios program destinat profesioniştilor din cinemtografie. Vor veni producători şi regizori din toată lumea, cu precădere din Europa. Triplul numărului celor pe care i-am avut în anii trecuţi. Oameni care caută să investească în proiecte noi de film, interesaţi de business-ul cinematografic. Este pentru prima dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă serioasă nu doar la nivelul descoperirii de cineaşti tineri, de programe de film, ci devine un player activ foarte activ în stimularea coproducţiei cinematografice din Europa", declara regizorul la ediţia din 2017 a festivalului.

Proiecte în stand-by

EchipaTIFF lucrează împreună cu autorităţile locale la crearea unui Fond de Film, un program prin care se urmăreşte finanţarea producţiilor locale. Acesta urma să fie lansat în toamna anului trecut, însă nu s-a concretizat până la momentul de faţă. Un alt proiect a cărui urmă s-a pierdut este studioul de producţie de filme, în valoare de 12 milioane de euro, de la CREIC - Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative.

 

Comenteaza