Muzeul de Istorie celebrează Zilele Patrimoniului la Roșia Montană

Muzeul de Istorie celebrează Zilele Patrimoniului la Roșia Montană

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) găzduiește marți, 7 august, începând cu ora 13:00, expoziția ”O tăbliță cerată de la Roșia Montană”, un prim eveniment dedicat acestui tip de exponat. 

Este vorba de două dintre ”foile” unui triptic, descoperite în galeria Sfânta Ecaterina în 1855, reprezentând un contract de împrumut încheiat la Deusara, în data de 20 iunie 162. Tăblița cerată va fi expusă pentru o singură zi în cadrul muzeului.


Expoziția are scopul de a releva unele dintre cele mai fascinante documente în limbile latină și greacă descoperite la Roșia Montană și care sunt reprezentative pentru istoria primelor secole ale erei creștine din aceste regiuni. Alături de pergament și de papirus, tăblițele cerate erau în antichitate un suport comun pentru scrierea de mână, pentru redactarea rapidă a unor texte legate de activitățile de zi cu zi. Tăblițele reprezintă contracte de vânzare-cumpărare, contracte de muncă, de împrumut, liste de cumpărături, toate acestea sugerând o prosperă viață economică, cu diverse afaceri. Toate tăblițele au fost găsite în galeriile de mină din zona auriferă a Munților Apuseni, ascunse în antichitate în scopul ocrotirii.


Evenimentul este o primă acțiune dedicată acestui tip de exponat. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei mai pregătește, de data aceasta pentru vizitatorii Roșiei Montane care vor participa pe 18 august la Zilele Patrimoniului de la Roșia Montană, un atelier care își propune să pună la dispoziția publicului larg, indiferent de vârstă, informații despre tăblițele cerate, despre felul în care erau realizate și despre cum scriau cei care locuiau aceste meleaguri în perioada romană.

Atelierul expoziției “O tăbliță cerată de la Roșia Montană” este un eveniment în premieră, o activitate de tip educativ și recreativ. Acesta va avea loc la Roșia Montană, în data de 18 august, începând cu ora 15:00. Scopul principal al atelierului este să pună la dispoziția publicului larg, indiferent de vârstă, informații concludente despre tăblițele cerate, despre procesul realizării tăblițelor și despre modul de scriere al celor care locuiau pe aceste meleaguri în perioada romană. 

Felix Marcu, directorul MNIT, afirmă: “Ne bucurăm și suntem onorați să participăm la diversele activități de profil cultural-istorice, nu doar din Cluj-Napoca, ci din întreaga zonă a Transilvaniei. De asemenea, invităm toți vizitatorii și localnicii Roșiei Montane să participe activ la acest atelier educativ, unde veți afla direct de la specialiști cum scriau romanii, ce fel de materiale foloseau, ce erau tăblițele cerate și la ce foloseau ele. Împreună vom încerca să confecționăm o astfel de tăbliță cerată.” 

„Zilele Patrimoniului la Roșia Montană”, eveniment realizat anual, reușește să adune într-un loc unic iubitori de natură și de patrimoniu. Evenimentul este dedicat patrimoniului arheologic al zonei, fiind o manifestare anuală, organizată de voluntarii Asociației ARA (Arhitectură, Restaurare, Arheologie) în colaborare cu diverse organizații și cetățeni implicați în protejarea patrimoniului și susținerea dezvoltării durabile a Roșiei Montane. Asociația a fost înființată din dorința de conservare a patrimoniului, care a fost mânată de idealul de a nu transforma prezența omului în societate într-un element distructiv al trecutului.

Pe lângă tururi ghidate, expoziții și proiecții de filme documentare, organizatorii pregătesc pentru cei ce vor vizita Roșia Montană în perioada 15-19 august o serie de ateliere tematice, printre care și cel dedicat tăblițelor cerate, realizat în colaborare și cu participarea Muzeului Național de istorie a Transilvaniei. Evenimentele sunt organizate în regim de voluntariat, iar invitații speciali participă din dorință și dedicare. Locația evenimentului, Roșia Montană, nu este doar un mic sat românesc din Apuseni, ci “este cel mai semnificativ, extins și divers complex de mine de aur romane descoperit până în prezent, în lume” conform evaluatorilor UNESCO.

Comenteaza