Muzeul de Istorie Cluj: peste 100 de fragmente istorice în imagini tridimensionale

Muzeul de Istorie Cluj: peste 100 de fragmente istorice în imagini tridimensionale
| Foto: Arhiva

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) își deschide porțile, în perioada 20 martie – 30 mai 2018, pentru a găzdui expoziția temporară “Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial”.

“Adresăm o invitație deschisă tuturor persoanelor interesate și pasionate de fotografie, istorie și călătorii în trecut. În acest sens, vă așteptăm la vernisajul evenimentului care va avea loc marți, 20 martie, începând cu ora 18:00, la sediul central al muzeului.” afirmă Felix Marcu, directorul MNIT.

“Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial” este o expoziție organizată de Muzeul Național al Ungariei, iar deschiderea oficială a acesteia a avut loc la Budapesta, în anul 2014, expoziția fiind ulterior relocată în numeroase orașe din Ungaria, Slovacia și România.

Expoziția are ca scop călătoria într-un trecut tumultuos și evoluția unei tehnologii fascinante, care ne apropie vizual de o realitate demult uitată. Începuturile fotografiilor 3D au început odată cu stereofotografia, aceasta fiind o tehnică fotografică specială, prin care sunt combinate două fotografii, ușor diferite, ale aceluiași obiect. În secolul al XIX-lea, cu ajutorul unui dispozitiv special numit stereoscop, cele două imagini puteau fi apoi suprapuse într-una singură. Creierul uman le percepea drept o singură imagine, care sugera însă un efect de spațialitate.

În zilele noastre – datorită tehnicilor de prelucrare digitală a imaginilor – aceste imagini stereo, realizate în primele decenii ale secolului al XX-lea, pot fi vizionate fără stereoscop, doar cu ajutorul unor ochelari din hârtie cu lentile roşii-albastre, care vor fi puși la dispoziție de către MNIT.

În cadrul expoziției organizate de Muzeul Național al Ungariei au fost selectate stereofotografii din colecțiile companiei germane Neue Photographische Gesellschaft (seria intitulată Război mondial 1914-1916), ale companiei americane Keystone View Company, precum și lucrări ale unor fotografi particulari din epocă. Imaginile redau informații vizuale legate de front, de câmpurile de luptă, de mișcările de trupe, de viața militarilor în tranșee etc.

Muzeografii clujeni au etalat, alături de cele peste 100 de imagini tridimensionale și câteva bunuri culturale, legate, în mod strâns, de locurile sau de evenimentele reflectate în fotografii. Printre aceste bunuri culturale expuse, acum se remarcă arme şi alte accesorii militare din Primul Război Mondial, precum și un dispozitiv stereoscopic.

 

Comenteaza