Muzicienii de la Filarmonică şi cele două opere s-au asociat într-o Societate Muzicală. "Nu vom avea vacanţă de vară"

Muzicienii de la Filarmonică şi cele două opere s-au asociat într-o Societate Muzicală.
Muzicienii profesionişti membri ai trei orchestre din Cluj - Filarmonica Transilvania, Opera Naţională Română şi Opera Maghiară - au înfiinţat o Societate Muzicală, care susţine o stagiune deschisă cu cel puţin un concert lunar, „fără vacanţă de vară", după cum spune preşedintele de onoare Guttman Mihaly.


">

Societatea înfiinţată acum la Cluj vine după ce celebrul Brassai Samuel a organizat o Societate Muzicală în secolul XIX şi care a adus la Cluj, prin activităţile de impresariat, muzicieni celebri, între care Fritz Kreisler, Pablo Casals, Fritz Reiner, Emil Sauer, Wilhelm Backhaus, Julius Klengel, Szigeti József, Dohnányi Ernő, Jan Kubelik, Leopold Godowski, Cvartetul Waldbauer-Kerpely sau Cvartetul din Bruxelles.

„Spre deosebire de Societatea de atunci, Atelierul Cameral Clujean se constituie pentru a ajuta muzicienii profesionişti, membri ai celor trei orchestre ale institutiilor muzicale clujene", spune Guttmann. Acesta arată că organizaţia urmăreşte o stagiune deschisă, cu cel puţin un concert lunar, la sala „Tonitza" a Muzeului de Artă şi că datorită unui parteneriat cu festivalul cameral „Săptămâna Tiberius" din Târgu Mureş societatea va aduce în luna noiembrie a fiecărui an „muzicieni de talie mondială".

Spectacolele încep în 7 august la Biserica Evanghelică de pe bulevardul 21 Decembrie, cu un concert la clavecin, vioară barocă şi violoncel baroc, la ora 19. Intrarea este liberă.

 

Comenteaza