O trupă din Polonia şi două din România, pe scena Smida Jazz Festival 2018

O trupă din Polonia şi două din România, pe scena Smida Jazz Festival 2018
| Foto: Smida Jazz Festival

Cea de-a treia ediție a Smida Jazz Festival, eveniment internațional open-air dedicat jazz-ului contemporan, va avea loc între 17 și 19 august, în inima Parcului Natural Apuseni - pitorescul sat Smida (Beliș, Cluj). Organizatorii au anunţat primele trei trupe invitate la ediţia din acest an.

Polonezii din trio-ul (pian-bas-tobe) Immortal Onion sunt una dintre revelațiile noului val de muzică de avangardă. Stilul unic al celor trei e rezultatul unei varietăți mari de influențe, de la minimalism și fusion până la progressive metal. Într-un articol de pe NextBop apare comparația cu deja faimoșii GoGo Penguin, pe clujenii i-au ascultat la ediția din 2017 Smida Jazz Festival.

Paperjam, proiect fondat de către Mihai Moldoveanu (JazzyBIT), propune și înseamnă explorare muzicală, conferind variației de muzicieni invitați libertate completă de exprimare. Formula în care vor fi prezenți pe scena Smida Jazz îi mai are în componență pe Lucian Naste (Helen), Alexei Țurcan (TRAVKA) și Radu Pieloiu (Sebastian Spanache Trio). Își descriu muzica drept una de simțit, nu de ascultat, așadar un mix stilistic de jazz, muzică electronică, rock și hip-hop.

Muntet este un cvartet inițiat de saxofonistul Alex Munte, alături de Albert Tajti - pian, Michael Acker - contrabas și Victor Stoica – tobe. Pe lângă piese proprii, clujenii vor putea asculta atât incursiuni în lumea free jazz-ului lui Ornette Coleman sau John Coltrane, cât și momente de improvizație colectivă, de jazz de avangardă.

Abonamente la Smida Jazz Festival 2018 au fost puse în vânzare la prețul de 99 de lei până în 30 aprilie, pe Eventbook, Eventim și Bilete.ro, cât și la partenerii acestora.

"Smida Jazz Festival este un proiect cultural unic în România și în Europa de Est, care își propune să susțină jazzul contemporan și abordările inovatoare în acest gen muzical. Totodată, țintește să contribuie activ la dezvoltarea regiunii Transilvaniei, prin promovarea Parcului Natural Apuseni, locul de desfășurare. Astfel, festivalul se adresează tuturor consumatorilor de cultură, muzică live și natură", spun reprezentanţii Asociației Transylvanian Cultural Development, organizatorii festivalului.

Smida (Beliș, Cluj) se află la 90 km asfaltați de Cluj-Napoca și 130 km de Oradea, accesul făcându-se din drumul european E60, prin Huedin (pe traseul Răchițele, Doda Pilii, Smida). Zona dedicată festivalului, la 1.100 m altitudine, va avea parcare, food court, baruri, camping cu toate facilitățile necesare și vor fi puse la dispoziție mijloace de transport în comun dinspre Cluj-Napoca spre Smida și invers.

La ediţia din 2017, pe scena festivalului au urcat trupele GoGo Penguin - Marea Britanie (pentru prima oară în România), Bugge Wesseltoft's New Conception of Jazz - Norvegia și Tingvall Trio - Germania, Eric Vloeimans' Gatecrash (în premieră în România) - Olanda, The Kandinsky Effect (în premieră în România) - Franța, Sickpicnic - Ungaria, Iordache, JazzyBIT și Trompetre - România.

Comenteaza